15.3.10

Πέφτουν κι άλλο οι εφημερίδες

Επειγόντως αλλαγή στάσης. Η φθορά των εφημερίδων συνεχίζεται και στο πρώτο δίμηνο του 2010 με όλες τις κατηγορίες, πλην των εβδομαδιαίων οικονομικών να έχουν αρνητικό πρόσημο. Η μέση κυκλοφορία των εφημερίδων υποχωρεί κατά 7% , πέφτοντας κάτω από τα 2 εκατ, φύλλα, με πωλήσεις 1.901.485 εφημερίδων)-136.860) Η πτώση αυτή συμβαίνει πάρα την υπερπληθώρα των προσφορών και συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους. Ο κόσμος αφήνει την εφημερίδα, ως πηγή πληροφόρησης και πηγαίνει στο Internet , ενώ καθώς η ύφεση των ακουμπάει , σπεύδει να κόψει δαπάνες που θεωρεί ότι είναι πολυτέλεια όπως οι ειδήσεις. Εδώ υπάρχει και η ευθύνη της τηλεόρασης που έχει «κανιβαλίσει» το προϊόν της ειδησεογραφίας με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην το θεωρεί ελκυστικό

Οι κυριακάτικες έχουν τις υψηλότερες πωλήσεις με 1.020.923 φύλλα (-73.099) και ακολουθεί η μικτή κατηγορία των λοιπών εβδομαδιαίων («Λοιπόν» , «Κόσμος Επενδυτή» , «Ποντίκι» κ.α.) με 210.150 (-3.274) και οι απογευματινές με 208.499 (-18.219) Οι αθλητικές της Δευτέρας συνεχίζουν την πτωτική τους τάση με 141.631 φύλλα (-15.050), όπως και οι ημερήσιες αθλητικές με 126.498 φύλλα (-13.527) παρά το γεγονός πως φέτος το πρωτάθλημα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πωλήσεις 105.889 (-8.548) για τις εβδομαδιαίες αθλητικές , ενώ απώλειες έχουν κατά 12.952 αναγνώστες και οι πρωινές πολιτικές με μέσο όρο πωλήσεων 41.314 φύλλα. Άνοδος κατά 9.389 για τις εβδομαδιαίες οικονομικές στα 39.344 κυρίως λόγω της πολιτικής προσφορών και του ανταγωνισμού μεταξύ «κεφαλαίου»- Ισοτιμία» και «Αξίας», ενώ οι ημερήσιες οικονομικές έχασαν κι άλλο έδαφος , πουλώντας 7.417 (-1.580).



**Ζήτημα καταβολής τέλους χρήσης συχνοτήτων και για την ΕΡΤ θέτει σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΙΤΗΣΕΕ , απαντώντας στην κίνηση της κυβέρνησης να επαναφέρει το τέλος του 2%. Ζητούν επίσης την απόσυρση της ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά.


**Την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής του 1,5% επί του τζίρου των τηλεοπτικών σταθμών , υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου, σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού. Η διάταξη αυτή στο παρελθόν δεν έχει εφαρμοστεί και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

** Στο κτιριακό συγκρότημα Blue Land , θα εγκατασταθεί , ενοικιάζοντας το η Siemens Hellas. Παράλληλα στο κτίριο της Siemens στο Μαρούσι, ενδέχεται να μετακομίσει το Mega, φτιάχνοντας μια «γειτονιά» από ΜΜΕ αφού πολύ κοντά είναι η Digea, αλλά και εταιρείες διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Short stories

Ανησυχία στο ΔΟΛ από την απόφαση του οργανισμού να αλλάξει τις ημερομηνίες καταβολής της μισθοδοσίας στο 15νθήμερο και στο τέλος του κάθε μήνα. Η απόφαση , αναφέρει η εργασιακή επιτροπή των εργαζομένων , χωρίς προηγούμενη συζήτηση και εκτιμά πως η απόφαση αυτή «εκμηδενίζει» το δώρο του Πάσχα» και «αποτελεί ουσιαστικά επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα της κυβερνητικής μείωσης των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (όχι μόνο κατά 30%), τουλάχιστον για φέτος». **Μέσα στην εβδομάδα η συνεδρίαση της ΕΙΗΕΑ για να καθοριστεί η πολιτική της, ενόψει και της κίνησης των τεσσάρων εκδοτών , Σ. Ψυχάρη, Θ., Αλαφούζου, Φ. Μπόμπολα και Μ. Τεγοπούλου. ** Ξεκαθάρισμα των εργασιακών σχέσεων για να εντοπιστούν οι αργόμισθοι ,ζητάει από τη διοίκηση της ΕΡΤ από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ταυτόχρονα το ΔΣ ζητάει να πληροφορηθεί ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΕΡΤ. Άραγε θα κοπούν και οι επώνυμοι αργόμισθοι ή όσοι έχουν παράλληλες απασχολήσεις σε άλλα ΜΜΕ ή και το δημόσιο;** Την Τρίτη 16 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο www.opengov.gr για τη θέση του προέδρου και των μελών της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 . Εκδοτικές συνεργασίες Οι Εκδόσεις Οξύ και το Mad θα κυκλοφορήσουν από κοινού τα MAD BOOKS με στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ενός νεανικού κυρίως κοινού, ηλικίας 15-35 ετών **Από την άλλη οι Εκδόσεις Καστανιώτη σε συνεργασία με τη δωρεάν εφημερίδα FAQ, ξεκινούν για 24 συνεχόμενες εβδομάδες την πώληση βιβλίων μεγάλων συγγραφέων, βραβευμένων με Νόμπελ λογοτεχνίας, στην τιμή των 5,90 ευρώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: