16.3.10

Στο Λεκανοπέδιο στις 18 Ιουνίου η Digea

Στις 18 Ιουνίου προσδιορίζει την έναρξη των ψηφιακών μεταδόσεων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, η Digea . Η κοινή εταιρεία των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής της Αίγινας και του Υμηττού. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής Υμηττού ενώ θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη απόφαση. Σημειώνεται ότι το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά.

Πρακτικά , αυτό σημαίνει πως όσοι κατοικούν στα Νότια Προάστια , αν δεν προμηθευτούν ψηφιακό δέκτη ή επίπεδη οθόνη με σύστημα αποκωδικοποιήσης MPEG 4, θα βλέπουν στην οθόνη τους στις 18 Ιουνίου, είτε μαύρο χρώμα, είτε «χιόνια». Ζήτημα είναι πιθανό να προκύψει με το σήμα της ΕΡΤ, καθώς ως και σήμερα χρησιμοποιεί το «πρωτόκολλο» MPEG 2 , γεγονός που δεν θα επιτρέπει την παράλληλη παρακολούθηση με έναν ψηφιακό δέκτη και των σταθμών εθνικής εμβέλειας και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης . Στο χορό θα μπει και η Digital Union , η εταιρεία πάροχος των περιφερειακών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει ως στόχο να εκπέμψει ψηφιακό σήμα εντός του έτους, με σύστημα αποκωδικοποίησης MPEG 4 .

Καθοριστικός παράγοντας είναι και το κόστος της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ως το 2012 διαδικασία που αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα πληρώσουν τέλος 2% επί του τζίρου τους για τη χρήση των συχνοτήτων , ενώ το ίδιο ζητούν και για τους περιφερειακούς , αλλά και για την ΕΡΤ.

**Στις 25 Ιουνίου 2010 θα πραγματοποιήσει τη γενική συνέλευση των μετόχων της η Forthnet . Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, ενώ όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για το έτος 2009.

**Αύξηση στο 5,% , από χθες , από 4,5% που ήταν πριν για την τιμή των εφημερίδων. Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ΦΠΑ στο 21% για τις εφημερίδες που προσφέρουν μαζί με την έκδοσή τους , DVD και CD.

**Στην Αγία Παρασκευή ανεβαίνει αύριο Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού , Παύλος Γερουλάνος για να μιλήσει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την υποβολή βιογραφικών στο www.opengov.gr για τις θέσεις του προέδρου και των μελών στη διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3.

Κλήσεις από ΕΣΡ

Σε απολογία καλείται ξανά η ΝΕΤ και η εκπομπή στην «Υγειά σας» για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση της 18ης Οκτωβρίου 2009, αλλά και ο ΑΝΤ1 για το «Next top model». Η αρχή καλεί ακόμη σε ακρόαση τον Alpha για την εκπομπή «Κους, κους το μεσημέρι» και το Star για την «Πρωινή Μελέτη» με θέμα την ποιοτική στάθμη προγράμματος Κι ακόμη, αύριο, παρουσιάζεται ο Σκάι για τη σήμανση στη σειρά «Dexter» και το Extra για την εκπομπή «Ο ιστός της αράχνης».


Short stories
«Μπραντεφέρ» μεταξύ ομάδων , SuperLeague, τηλεοπτικών σταθμών για τα τα τηλεοπτικά δικαιώματα , κάτω από τη σκιά της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Την επόμενη βδομάδα είναι προσδιορισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της «χαμένης χρονιάς» των Forthnet/ NetMed εναντίον της ΕΡΤ, με την κρατική ραδιοτηλεόραση να είναι έτοιμη να πληρώσει τα 1,2 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ, με τη νέα της διοίκηση βλέπει πως και με περιορισμένα λεφτά για πρόγραμμα δεν μπορεί να δαπανά περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως με δύο ομάδες (Ολυμπιακό- Ξάνθη).** Επειδή όμως δεν μπορεί να σπάσει τις σχετικές συμβάσεις, θα ευχόταν να έπαιρνε κάποια πρωτοβουλία η SuperLeague, εφόσον συμφωνούν οι ομάδες και να συνταχθούν με τις υπόλοιπες 14, οπότε να υπάρχει και επί της ουσίας κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων. H NetMed έχει κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένη αφού πλήρωσε ένα τεράστιο ποσό, χωρίς να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα των στιγμιότυπων, εξαιτίας και της στάσης της ΕΡΤ . **Ο Σκάι διαμαρτύρεται πως δαπάνησε πολλά χρήματα χωρίς να προστατευτεί το προϊόν της SuperLeague και ο ΟΤΕ , καραδοκεί να μπει στο παιχνίδι – παίρνοντας από την ΕΡΤ το Δ. Γόντικα – για να ενισχύσει το εγχείρημα του Conn-x TV , το οποίο ως σήμερα έχει ελάχιστους συνδρομητές. Συμπέρασμα: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. **Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Απογευματινή» διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους για το Φεβρουάριο , αλλά και «τη δέσμευση της ιδιοκτησίας ώστε να μη γίνουν οι ”εξαγγελθείσες” από τον εκδότη, Κ. Ι. Σαραντόπουλο, απολύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: