14.5.09

Ο skai.gr σε high definition...

ΑΝΑΛΥΣΗ

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Σκάι πριν από 15 ημέρες περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο μεταδίδοντας τη νικηφόρο πορεία και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου από την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Όμως η πραγματική είδηση ήταν πως ο ιστότοπος του Σκάι, www.skai.gr μετέδωσε σε υψηλή ευκρίνεια τον τελικό μεταξύ του ΠΑΟ και της ΤΣΣΚΑ , ανοίγοντας νέους δρόμους στις τηλεοπτικές μεταδόσεις μέσω Internet

Τρεις ημέρες αργότερα μετά την επιτυχία του Παναθηναϊκού ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha κ. Ρικ Σπίνερ ,κατέγραφε , σε συνέντευξή Τύπου , την έκπληξη του για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν δοθεί οι τηλεοπτικές άδειες. «Η Ελλάδα είναι η χώρα του περίπου» μου είχε πει ένας έλληνας , όταν πρωτοήρθα» είπε «και μετά κατάλαβα τι εννοούσε. Αλλά το καθεστώς είναι αυτό και με αυτό προχωράμε», συμπλήρωσε.


... το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας

Υπάρχει μια ισχυρή αντίφαση. Η πολιτική εξουσία χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες των ΜΜΕ όταν η τεχνολογία τείνει να τις καταργήσει, ενώ συνάμα γίνονται σημαντικές επενδύσεις, στο χώρο των αθλητικών δικαιωμάτων, ή μεγάλα δίκτυα όπως το RTL μπαίνουν στην ελληνική αγορά , ενώ το τηλεοπτικό παιχνίδι διευρύνεται. Δεν είναι μόνο η ελεύθερη αναλογική τηλεόραση, ή η δορυφορική συνδρομητική. Η IPTV θέλει να αλλάξει τα δεδομένα . Ο ΟΤΕ μπαίνει στο παιχνίδι της τηλεόρασης μέσω της IPTV , έχοντας συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας 1 έτους με την NBC Universal , για το Universal Channel , έχοντας ήδη άλλη μια συμφωνία με το Fox Life. Το κανάλι της Fox είναι και στο μπουκέτο μιας άλλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών , της On Telecoms, και στη Nova που ελέγχεται πλέον από τη Forthnet.

Ενώ επενδύονται τόσο σημαντικά κεφάλαια στην τεχνολογία ο ρυθμός μετάβασης από την για την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση είναι τραγικά αργός, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και «στη χώρα του περίπου» οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν άδειες και εκπέμπουν ... με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας το οποίο και λήγει σε λιγότερο από δύο μήνες, στις 30 Ιουνίου.

Και το μέλλον;

Σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενα fund δεν είναι μόνο η Forthnet . Είναι η HOL . Οι εταιρείες Vodafone, η Hellas Online, η Intracom Holdings και η World Equities Investments βρίσκονται σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας,». «Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αποτελεί η ανάδειξη της Vodafone σε στρατηγικό εταίρο της HOL, μέσω της απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της HOL, με αντάλλαγμα τη συνεισφορά του υφιστάμενου παγίου ευρυζωνικού εξοπλισμού (DSL) της Vodafone.» Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η Vodafone να πάρει το 25% της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς HOL και Vodafone παρέχουν και σταθερή τηλεφωνία, ενώ το άλμα προς το μέλλον γίνεται μέσω της υπηρεσίες HOL TV , εκεί όπου εκτός από τα ελεύθερης λήψης ελληνικά και δορυφορικά κανάλια, υπάρχει και η συμφωνία αναμετάδοσης του Discovery Channel HD . Φανταστείτε να αποκτήσει προίκα η HOL TV ,και το κανάλι του Ολυμπιακού , πως αίφνης θα ανέβει ο ανταγωνισμός, μεταξύ IPTV – συνδρομητικής δορυφορικής και ελεύθερης επίγειας τηλεόρασης

Β. Κουφόπουλος

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε , χθες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Γκέρχαρντ Τσάιλερ.



Αυτή τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 13.00, στο café του Βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24) παρουσιάζεται ο νέος διαδικτυακός τόπος ενημέρωσης και ανάλυσης, www.newstime.gr, του δημοσιογράφου Γιώργου Νικολόπουλου Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα "Internet και Ενημέρωση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές", με τη συμμετοχών των βουλευτών Κυριάκου Μητσοτάκη, Σπύρου Κουβέλη και Δημήτρη Παπαδημούλης,, υπό το συντονισμό του Παύλου Τσίμα.



Short stories

Όλοι Τετάρτη. Η Athens Voice έκανε την αρχή και τώρα , και η FAQ , αλλά και η «Ελευθεροτυπία Εβδομάδα» βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης στα stand της πόλης . Η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ έγινε για ακόμη χρονιά στους πέρα κάμπους, στην υπόγεια αίθουσα του γηπέδου ΤΑΚΕΒΟΝΤΟ, και όχι στον κυρίως χώρο, έχοντας κακή ποιότητα ήχου εξαιτίας της μικροφωνικής εγκατάστασης. Τουλάχιστον τηρήθηκε το διάλειμμα για καφέ , στις 13.30 Παρωδία. **Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του , μετά την ένσταση που κατατέθηκε σε βάρος του για την εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως έχει «όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις» καθώς πριν πολιτευτεί είχε καθημερινή απασχόληση πέραν της τριετίας ως rewriter στην «Espresso» και στη συνέχεια επανήλθε ως πολιτικός αρθρογράφος της «Απογευματινής» στην τακτική στήλη «Για την ταμπακιέρα». ** Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίαςτου Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Lou Ureneck, επισκέφθηκε το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝA ** Αυτόν τον Μάιο στο novacinema2, οι συνδρομητές της NetMed ακολουθούν κάθε Πέμπτη, τα ίχνη διάσημων κινηματογραφικών serial killers, κρατώντας για όπλο το τηλεκοντρόλ της nova.

Δεν υπάρχουν σχόλια: