7.5.15

Άλλα το Σύνταγμα, αλλά ο Νόμος Κοντονή για τα ΜΜΕ


 Η προτροπή σε επεισόδια, ρατσιστικές συμπεριφορές και σε εν γενεί φαινόμενα βίας από τα ΜΜΕ θα τιμωρείται πλέον με πρόστιμα από το  Νομό Κοντονή για τον αθλητισμό. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι οπαδικές εκπομπές των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών που εκτοξεύουν καθημερινά μίσος εναντίον των αντιπάλων. Και καθώς η  Ραδιοτηλεόραση ελέγχεται από το Κράτος και η εποπτεία της  ασκείται από το ΕΣΡ, τα υψηλά πρόστιμα, μπορεί να επιβληθούν. Δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τις εφημερίδες, καθώς ο Τύπος, σύμφωνα  με το Σύνταγμα, είναι ελεύθερος.



Ο υπό συζήτηση Νόμος, Στην περίπτωση της παρότρυνσης ή επιδοκιµασίας  των επεισοδίων, ρατσιστικών συµπεριφορών και εν γένει φαινοµένων βίας, από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό Tύπο και από το διαδίκτυο, πέραν των άλλων τυχόν ποινικών και λοιπών συνεπειών, µε απόφαση του αρµόδιου για τον Αθλητισµό Υπουργού, που λαµβάνεται ύστερα από σύµφωνη γνώµη του αρµόδιου για τα ΜΜΕ Υπουργού Επικρατείας και µετά από γνώµη της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και του Πανελληνίου Συνδέσµου Αθλητικού Τύπου ΠΣΑΤ. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5.000 ως 500.000 ευρώ  και επιβάλλονται στους υπεύθυνους ιδιοκτήτες ή εκδότες ή διαχειριστές των υπαιτίων µέσων, µετά από προηγούµενη κλήση και ακρόασή τους,


Στην περίπτωση της Ραδιοτηλεόρασης ο αρµόδιος για τον Aθλητισµό Υπουργός µπορεί να προτείνει προς το ΕΣΡ την επιβολή των προστίµων. Όμως το  Συμβούλιο είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, Ανεξάρτητη Αρχή και  δεν μπορεί να δέχεται προτάσεις από τους υπουργούς. Στο Σύνταγμα προσκρούει και η ρύθμιση για την επιβολή προστίμων στις εφημερίδες, καθώς η παράγραφος 2 του άρθρου 14 του Συντάγματος προβλέπει πως “ο Τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: