8.4.15

Επιχειρείται ολική αλλαγή του τηλεοπτικού σκηνικού


Ένα νέο τοπίο επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Η αναζήτηση των 350 εκατ. ευρώ για τις άδειες,  η υποχρέωση πληρωμής ποσού 40 εκατ. ευρώ για τα τέλη χρήσης συχνοτήτων (2011-2014 και η  επαναλειτουργία της ΕΡΤ βρίσκονται στο επίκεντρο. Χθες για πρώτη φορά, ο υπουργός εσωτερικών, Νίκος Βούτσης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ, έθεσε και ζήτημα βιωσιμότητας των τηλεοπτικών σταθμών.


Η παρέμβαση του Ν. Βούτση έγινε για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, θέτοντας το ερώτημα “Πόσα μπορεί να υπάρχουν και να είναι βιώσιμα; Δύο; Δυόμισι; Τρία; Όχι οκτώ, όμως. Ούτε επτά. Αυτό το ζήτημα πότε θα συζητηθεί; Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έχει προεξάρχοντα ρόλο. Για τα υπόλοιπα μιλάμε. Για να είναι και αυτά ανταγωνιστικά, βιώσιμα, υπαρκτά. Η κυβέρνηση θέτει συνάμα και θέμα για τη  Digea.  Κατά τον υπουργό Εσωτερικών «υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου”. Υπάρχει “το βασικό ασυμβίβαστο”, υποστήριξε “διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες”


Αναφερόμενος στο «μαύρο» της ΕΡΤ, ο Ν. Βούτσης εκτίμησε πως «ήταν ένα μεγάλο δώρο, ένα μέρος ενός deal που έγινε με τα ιδιωτικά κανάλια” και “δευτερευόντως ήταν οι εμμονές του πρωθυπουργού” «Η ΕΡΤ είχε, με δαπανηρότατες εγκαταστάσεις, αποκτήσει πολύ καλό εξοπλισμό και για  τη μετάδοση σήματος Υψηλής Ευκρίνειας και για να μπορέσει να μπει σαν πάροχος σε αυτή τη νέα εποχή. Και βεβαίως προβλεπόταν και από το νόμο” είπε . Ήταν μία “σχέση συναλλαγής ανάμεσα στην τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς” ισχυρίστηκε ο υπουργός εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: