22.1.15

Η Ισπανική Vodafone παρεμβαίνει...



Στην  Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι στο αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή. Στην Ισπανία, οι Podemos συμπαρίστανται στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως στην οπτικοακουστική βιομηχανία το κύριο θέμα είναι η παρέμβαση της  Vodafone στην αρμόδια  Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπό εξέταση εξαγορά της Canal+ από την Telefonica.


Αν εγκριθεί η συμφωνία, τότε μια νέα τεραστίων διαστάσεων εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεφωνίας, με 3,2 εκατομμύρια συνδρομητές θα έχει τον πρώτο λόγο στην αγορά. Η Vodafone έχει εξαγοράσει την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης, ONO που έχει 800.000 πελάτες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την ισπανική επιτροπή ανταγωνισμού για τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου.  Υποστήριξε πως δεν θα μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά, αν μια εταιρεία που έχει εκτενέστατο δίκτυο. Στην περίπτωση αποδοχής της συμφωνίας ζήτησε να υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, έτσι ώστε μια εταιρεία που διαθέτει ήδη εκτεταμένο δίκτυο να μπορεί να ελέγχει και το μεταδιδόμενο περιεχόμενο.

Οι εξελίξεις στην Ισπανία είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, στην περίπτωση που ο ΟΤΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών εξαγοράσει τη Nova από τη Forthnet.  Μια τέτοια ενδεχόμενη εξαγορά θα κριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχουν δηλώσει πως θα προσφύγουν η  ελληνική Vodafone και η WIND, οι οποίες μετέχουν ήδη στη  Forthnet και διεκδικούν να αποκτήσουν το μετοχικό της έλεγχο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: