21.1.14

Ψάχνει η ΕΕ τις συμφωνίες διάθεσης των αθλητικών γεγονότων




Έρευνα για τους όρους πώλησης ταινιών και αθλητικών γεγονότων εντός ΕΕ, στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης,  ξεκίνησε η ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνα περιλαμβάνει τα δίκτυα του  BSkyB  στη Μεγάλη Βρετανία, το  Sky Italia στην Ιταλία, το Canal + στη Γαλλία,  το Sky Deutschland στη Γερμανία και Canal Plus στην Ισπανία και τα στούντιο των ΗΠΑ,  Twentieth Century Fox, Warner Bros, Sony, NBC Universal και η Paramount.


Την απόφαση αυτή προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια και έρχεται ως συνέπεια της απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την παμπ στο Πόρτσμουθ της  Μεγάλης Βρετανίας. Η ιδιοκτήτρια, Κάρεν Μάρφυ, είχε προμηθευτεί κάρτα της nova για να μεταδίδει με φθηνότερη συνδρομή έναντι του BskyB τους αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος. Το πεδίο του ελέγχου, μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων  θα επεκταθεί, εκτός από το ποδόσφαιρο και στον  τομέα των ταινιών.
  

Στόχος της έρευνας  είναι να εξεταστούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί σε συμφωνίες  ανάμεσα σε κινηματογραφικά στούντιο και δίκτυα συνδρομητικής τηλεόρασης . Οι διατάξεις αυτές διασφαλίζουν ότι οι ταινίες που έχουν λάβει άδεια από τα στούντιο των ΗΠΑ εμφανίζονται αποκλειστικά στο κράτος μέλος όπου κάθε ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός λειτουργεί μέσω δορυφόρου και το διαδίκτυο και αποτρέπουν την πρόσβαση από τους συνδρομητές που βρίσκονται εκτός της περιοχής που έχει παραχωρηθεί .


Το δικαστήριο της ΕΕ είχε αποφασίσει πως η διανομή των καρτών των εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης είναι ελεύθερη εντός ΕΕ, θέτοντας περιορισμούς ως προς τη δημόσια προβολή των αθλητικών γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: