27.10.13

Ψηφιακό “όχι” από την Κομισιόν!



Ζήτημα ανταγωνισμού θέτει η Κομισιόν στην ψηφιακή Τηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες , το “όχι” που περιμένει η χώρα, ήρθε από την Ευρώπη, στο σχέδιο που απέστειλε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών στο σχέδιο  το σχέδιο προκήρυξης του φάσματος ψηφιακής τηλεόρασης για παρόχους δικτύου. Η Κομισιόν εξετάζοντας τις προϋποθέσεις θεωρεί  πως, δεν είναι συμβατό με τους κανόνες του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού επί της ουσίας δημιουργεί ένα άτυπο μονοπώλιο.


Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη να σταματήσουν οι μεταδόσεις της αναλογικής τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο του 2014, εμφάνισε ένα σχέδιο, μεσούσης του λουκέτου στην ΕΡΤ, το οποίο επί της ουσίας “φωτογραφίζει” μια εταιρεία στην αγορά η οποία έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει όλους τους πελάτες και σημαντικά έσοδα, εξαιτίας της θέσης που κατέχει. Επιπλέον, η κυβέρνηση επένδυσε στο λεγόμενο καθεστώς “προσωρινής λειτουργίας”. Δηλαδή έδωσε το δικαίωμα στους σταθμούς που είχαν …σήμα στις 31 Αυγούστου 2013 να εκπέμπουν ψηφιακά χωρίς άδεια, και δίχως την καταβολή αντιτίμου υπέρ του ελληνικού δημοσίου, για τη χρήση των συχνοτήτων από τις τηλεοπτικές εταιρείες. Τώρα το γεγονός πως οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας, έχουν επί της ουσίας τη μοναδική εταιρεία πάροχο δικτύου (…με προσωρινή άδεια) είναι άλλη μια ελληνική σύμπτωση.


Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο το φάσμα θα παραχωρηθεί στου παρόχους δικτύων,  για 15 χρόνια με τιμή εκκίνησης κατά τη δημοπρασία στα 16,39 εκατ. ευρώ για τις συχνότητες των σταθμών εθνικής εμβέλειας και 2,1 εκατ. ευρώ για τα περιφερειακά κανάλια, ύστερα από μελέτη εκπροσώπων της ΕΕΤΤ και των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: