12.6.13

Το λουκέτο στην ΕΡΤ ως «απειλή συμμόρφωσης»



Η απόφαση για του λουκέτο στην ΕΡΤ είναι πέρα  από την κοινή λογική. Είναι ένα στοχευμένο χτύπημα καθ΄ υπόδειξη της Τρόικα εναντίον ενός Μέσου Ενημέρωσης και αλλάζει το παιχνίδι της δημοκρατικής έκφρασης στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση κλείνει με φαιδρές δικαιολογίες μια κερδοφόρο εταιρεία την ώρα που επιτρέπει στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να εκπέμπουν χωρίς άδειες λειτουργίας, με ένα ΕΣΡ που η θητεία του έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο που προβλέπει ο Νόμος.


Ας δούμε τι έχει συμβεί στα Media. Στο Alter επιβλήθηκε το λουκέτο από ανταγωνιστικά  ΜΜΕ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και των οφειλών του προς το ελληνικό δημόσιο. Στην περίπτωση του Mega , το κανάλι διατηρήθηκε στη ζωή, με ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2012, πριν ο έλεγχος των τραπεζών περάσει στην Τρόικα. Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε με τη διακοπή μετάδοσης του Euronews και του Euronews Greece  στην Ελλάδα.


Η απόφαση για το λουκέτο λαμβάνεται και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το ποιες εταιρείες θα μεταφέρουν το σήμα των καναλιών στην ψηφιακή εποχή. Μια εμπεριστατωμένη ανάγνωση του κειμένου της διαβούλευσης δίνει «προβάδισμα» στην εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας Digea. Παράλληλα, μετά το κλείσιμο του Alter η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει ζητήσει να δοθούν 6 άδειες εθνικής εμβέλειας, ενώ με έμμεσο τρόπο τέτοιο δικαίωμα εξασφάλισε το ΑΡΤ  TV του Γιώργου Καρατζαφέρη. Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει και τους κομματικούς σταθμούς, δηλαδή τον 902 TV στην τηλεόραση, τον 902 Αριστερά στα FM και το Κόκκινο στο ραδιόφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: