11.6.13

Στο «καναβάτσο» η ΕΡΤ



Χθες κυκλοφόρησαν έντονες φήμες περί κλεισίματος της ΕΡΤ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τρόικα που ζητάει απολύσεις αλλά και το ΔΝΤ που, και κατά πάγια πολιτική, απαιτεί περιορισμό ή και λουκέτο στην κρατική τηλεόραση, σε όποια χώρα πηγαίνει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σφοδρός επικριτής της ΕΡΤ, την περίοδο της οικονομικής εξυγίανσης (2010-2011) δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις.


Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για συρρίκνωση της ΕΡΤ κατά 50% με πρόταση για εθελούσια έξοδο σε περίπου 700 εργαζόμενους με κλείσιμο της ΕΤ1. Πρόκειται για την επαναφορά του αρχικού σεναρίου «συρρίκνωσης» των κρατικών ΜΜΕ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου σε συνδυασμό με την απαίτηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και του αιτήματος των ιδιωτικών σταθμών, για μείωση της ισχύος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η συρρίκνωση της πάντως ήδη συμβαίνει. Περιλαμβάνει την υφαρπαγή του 25% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΛΑΓΗΕ, με απόφαση των Α. Παπαγεωργίου και Σ. Κεδίκογλου, τη διάθεση τμήματος των εγκαταστάσεων της  ΕΤ1 στην Κατεχάκη στο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη μεταβίβαση της εκτάσεως της  ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης. Κι ακόμη με τη μεταβίβαση μιας ψηφιακής πλατφόρμας (4 θέσεις ψηφιακών καναλιών) στην ιδιωτική TV.


Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν όλες αυτές οι αποφάσεις εξυπηρετούν τον «εθνικό στόχο» του περιορισμού του δημόσιου χρέους, ή αλλότριους σκοπούς. Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, όσα κανάλια της κι αν κλείσουν, όσοι κι αν απολυθούν ,δεν υπάρχει καμία ευεργετική επίπτωση στο χρέος. Αυτό δεν σημαίνει πως η ΕΡΤ δεν πρέπει  να αλλάξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: