11.3.13

Πως λειτουργεί το σύστημα της επιστροφής ...προστίμων του ΕΣΡ



 Το ΕΣΡ επιβάλει τεράστια πρόστιμα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξακολουθούν να ζητούν από τους θεατές να βρουν τη λέξη.  Τα 3 από τα 7 μέλη του ΕΣΡ είναι πολύ κοντά στο να συμπληρώσουν ...11 χρόνια παραμονής στην Αρχή, με διαρκείς παρατάσεις, ενώ το Δ’ Τμήμα του  Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει αποφανθεί πως αυτή η λειτουργία είναι αντισυνταγματική. Περιέργως δεν κουνιέται όμως ούτε φύλλο.


Το τελευταίο διάστημα ο ΑΝΤΕΝΝΑ «εισέπραξε» από το ΕΣΡ πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ για τα τηλεπαιχνίδια που μεταδίδει, ενώ και ο  Alpha  θα πρέπει να καταβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ το ποσό των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ΕΣΡ τα παιχνίδια  δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια από τη Επιτροπή Ελέγχου  και Εποπτείας Παιγνίων στην οποία επικεφαλής, με απόφαση του Ε. Βενιζέλου, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα ΜΜΕ. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

Η παρατήρηση είναι πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πτοούνται και συνεχίζουν παρά τα τεράστια πρόστιμα για αυτή την εποχή της πτώχευσης να μεταδίδουν τα τηλεπαιχνίδια αυτά που συνιστούν πρόκληση για την κοινή λογική. Σε μια κανονική χώρα η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή θα είχε ως πρωταρχική μέριμνά της την προστασία των θεατών.

Παρόλα  αυτά, σύμφωνα με τους τύπους, η κάθε πλευρά «κάνει καλά τη δουλειά της». Το ΕΣΡ ρίχνει πρόστιμα και οι σταθμοί, χωρίς διαμαρτυρία τα πληρώνουν. Σε τέτοιες εποχές οικονομικής ασφυξίας, τέτοιες συμπεριφορές είναι αξιομνημόνευτες.  Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει; Στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού,  εκμυστηρευόταν πως οι εταιρείες των τηλεπαιχνιδιών έχουν δεσμευτεί θα πληρώνουν τα πρόστιμα, όσο αυτά θα μεταδίδονται και οι τηλεθεατές συμμετέχουν  Επιπλέον θεωρούν πως η επιχειρηματολογία του ΕΣΡ είναι αδύναμη» και από τη στιγμή που θα αποφανθεί η Επιτροπή Παιγνίων «το θέμα θα λήξει» και τα παιχνίδια θα μεταδίδονται, αφού οι εταιρείες θα έχουν άδειες.

Υπάρχει και ένα πιο «σίγουρο χαρτί» με την εγγύηση των θεσμών.  Είναι αυτό της μή νόμιμης συγκρότησης του ΕΣΡ. Όλοι ξέρουν πως η θητεία του έχει λήξει και πως το ΣτΕ ακυρώνει όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η ραδιοτηλεοπτική Αρχή, από τη στιγμή που προσφεύγουν οι εταιρείες.
 
Τα κανάλια δηλαδή πληρώνουν τώρα, αλλά ευελπιστούν πως κάποια στιγμή θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.  Η περίπτωση του Mega,  που δεν σχετίζεται με τα «τηλεπαιχνίδια» αυτά, είναι ενδεικτική. Όπως προκύπτει από τον απολογισμό του εξαμήνου  2012, έβαλε στα ταμεία του 528.239 ευρώ από επιστροφή διοικητικού προστίμου που είχε επιβάλει το ΕΣΡ. Αυτό δεν σημαίνει πως η ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, δεν επανέρχεται και δεν δικάζει εκ νέου τις αποφάσεις, που κατέπεσαν στο ΣτΕ, λόγω της μή νόμιμης συγκρότησής του και επιβάλει εκ νέου τα πρόστιμα.

Οι ευθύνες όμως ανήκουν στις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς. Το ερώτημα είναι γιατί επαναλαμβάνεται  αυτό το μοντέλο.  Γιατί  οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προχωρούν κάθε τόσο σε παρατάσεις των μελών του ΕΣΡ, γνωρίζοντας πως  είναι αντισυνταγματικές. Ποιος ωφελείται;  



1 σχόλιο:

Stefanos Max είπε...

λιγο μπερδεμενα τα γραφετε και δεν βγαζουμε ακρη.