23.3.12

“Σοκ και δέος” στον Τύπο


Νέο σοβαρό πλήγμα  για τον Τύπο . Πολιτικά φύλλα όπως ο “Ριζοσπάστης” η “Αυγή” και οικονομικά όπως η “Ναυτεμπορική” και η “Ημερησία”, αλλά και οι επαρχιακές  κινδυνεύουν με κλείσιμο μετά και την κατάθεση χθες του άρθρου που καταργεί την υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες. 
Οι ισολογισμοί πλέον θα δημοσιεύονται  στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  και το υπό διαμόρφωση Γενικό Εμπορικό Μητρώο και όχι στις εφημερίδες.
Οι απώλειες είναι μεγάλες  για το σύνολο των εφημερίδων, καθώς το δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών έχουν ως και σήμερα οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες(πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές) και οι επαρχιακές.  Επιπλέον το χτύπημα είναι και πολιτικό αφού επηρεάζονται άμεσα οι ήδη προβληματικές εφημερίδες της αριστεράς, αλλά και κοινωνικό αφού αφαιρεί θέσεις εργασίας, ενώ τίθενται και ζητήματα ελευθερίας της πληροφόρησης αφού στην Ελλάδα το Internet δεν φτάνει ακόμη παντού.

Η κατάργηση είναι ένα αίτημα που υπήρχε από πολύ καιρό και από εκδότες και επανήλθε ως απαίτηση με το Μνημόνιο 2. Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου  πως το μέσο κόστος δημοσίευσης σε εφημερίδες και ΦΕΚ  φτάνει τα 3.000 ευρώ, για κάθε ΑΕ και ΕΠΕ “δρώντας ανασταλτικά για την ανταγωνιστικότητά  τους”. Κατά την κυβέρνηση “οι λόγοι πληροφόρησης των συναλλασσομένων, τους οποίους οι σχετικές ρυθμίσεις εξυπηρετούσαν, ικανοποιούνται πλέον μέσω της ελεύθερης πρόσβασης στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & Γ.Ε.ΜΗ. αλλά και της επικείμενης (εντός του 2012) πλήρους ενεργοποίησης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου”  στο οποίο θα δημοσιεύονται εφεξής όλα τα κατά το νόμο δημοσιευτέα στοιχεία  και θα είναι προσβάσιμα στο κοινό χωρίς χρονική καθυστέρηση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: