22.12.11

Πλώρη για το «99» η «Ελευθεροτυπία»


Σαρωτικές εξελίξεις με επίκεντρο την «Ελευθεροτυπία». Η πρόθεση αίτησης υπαγωγής της εκδοτικής εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ανοίγει το δρόμο προς τη συνολική πτώση του υπερχρεωμένου κλάδου των ΜΜΕ. Η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί, ενώ η χρηματοδότηση των Μέσων κινδυνεύει άμεσα εξαιτίας της κατάρρευσης των διαφημιστικών εταιρειών. Τα μέσα είναι σε ελεύθερη πτώση έχοντας πέσει στην παγίδα των τραπεζών, οι οποίες τους χορήγησαν δάνεια και είναι οι μόνες στην εποχή του Μνημονίου που υποστηρίζονται ανοικτά από το κράτος.

Οι εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία» καλούνται να οργανώσουν τη στρατηγική τους, έχοντας τη νωπή εμπειρία των 700 απλήρωτων του Alter οι οποίοι είναι στο κενό. Αν  γίνει δεκτό το αίτημα της Χ.Κ. Τεγόπουλος τότε η εταιρεία έχοντας ήδη πείσει το 50% των πιστωτών της, θα καλέσει τους υπόλοιπους με τη σειρά τους να μειώσουν τις απαιτήσεις τους. Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι είναι σε δυσχερέστατη θέση αφού το άρθρο 999 στη σημερινή του μορφή προστατεύει τις εταιρείες δίνοντας τους το δικαίωμα να λειτουργούν, ακόμη και χωρίς να πληρώνουν.  Και συνεχίζουν να υπάρχουν για ένα διάστημα όσο υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 99, ακόμη και αν δεν υπάρχει υποψήφιος επενδυτής που θα χρηματοδοτήσει την όποια αναδιάρθρωση..

Σταδιακά δημιουργείται ένα μοντέλο όχι απλά απλήρωτης εργασίας στα Μέσα, αλλά και μια σχιζοφρενική κατάσταση, με τις εταιρείες να παραμένουν τυπικά ανοικτές αλλά να μην λειτουργούν.  Ήδη οι περιπτώσεις Alter και «Απογευματινής» δείχνουν το δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: