2.2.11

Κόστος παραγωγής 355 χιλ. ευρώ για «Αθλητική Κυριακή»

 Πόσο στοιχίζει η “Αθλητική Κυριακή”;  Την απάντηση δίνει η διοίκηση της ΕΡΤ σε μια προσπάθεια καταγραφής του κόστους λειτουργίας , ανά μονάδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, υπολογίζοντας πως  το κόστος παραγωγής της “Αθλητικής Κυριακής” για 30 επεισόδια ανέρχεται σε 355.760 ευρώ , την περίοδο 2010-2011 για συνολικά  30 επεισόδια.
Αναλυτικά, την πρώτη περίοδο της τηλεοπτικής σεζόν το κόστος ανά επεισόδιο ανήλθε σε 12.384 ευρώ , και  σύμφωνα με το σχεδιασμό του αθλητικού τμήματος προϋπολογίζεται πως θα μειωθεί σε 11.400 ευρώ,  το τρέχον διάστημα..  Διευκρινίζεται πως πρόκειται για το κόστος παραγωγής της ΕΡΤ, χωρίς να συνυπολογίζεται  η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή οι αμοιβές των παρουσιαστών και των λοιπών εργαζομένων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που εντάσσονται στο μισθολόγιο της εταιρείας. Αντιθέτως, στο κοστολόγιο εντάσσονται το κόστος των συνδέσεων, και τα έξοδα για τις αμοιβές των σχολιαστών . Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, Τηλέμαχος Χυτήρης, έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει την ΕΡΤ στα αθλητικά προγράμματα βγαίνοντας από το πεδίο του ανταγωνισμού, δίνοντας όμως βάρος  στην επισκόπηση όλων των αθλητικών γεγονότων στο βράδυ της Κυριακής, αποστολή που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη εκπομπή.

 Σε πρώτη ανάγνωση  ο στόχος της μείωσης του κόστους , δείχνει να έχει επιτευχθεί , το μεγάλο ερώτημα είναι η βελτίωση του περιεχομένου της εκπομπής, εκεί όπου η ΕΡΤ έχει εμφανής αδυναμίες. Ναι μεν, σταμάτησε να “παραδίδει μαθήματα τηλεδιαιτησίας”, και απέσυρε το πάνελ των σχολιαστών-“εκπροσώπων” των ομάδων , δεν δείχνει όμως από την άλλη πλευρά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να μετατραπεί σε ένα  ενδιαφέρον πρόγραμμα  για τους θεατές που πληρώνουν 4,24 ευρώ  το μήνα  και παρακολουθούν την ΕΡΤ.


Η προοπτική των αθλητικών ΜΜΕ
Τα αθλητικά media  στο προσκήνιο. Μεθαύριο, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή  4 , διοργανώνεται στο Παρίσι από τη WAN_IFRA (http://www.wan-ifra.org/) το δεύτερο διεθνές συνέδριο διαχείρισης της αθλητικής ειδησεογραφίας .Μεταξύ των εισηγητών βρίσκονται εκπρόσωποι  της βρετανικής Mirror Group Digital,  της γαλλικής  L'Equipe  της  UEFA, αλλά και της Media. Οι άξονες του συνεδρίου περιλαμβάνουν την παγκόσμια καινοτομία  στα ψηφιακά αθλητικά Μέσα ,  τα «μαθήματα» από το Mundial  του 2010 , τα on line  παιχνίδια ως παράγοντας ανάπτυξης των αθλητικών εκδόσεων , τους νέους τύπους ανάπτυξης της συνεργασίας με τους χορηγούς , και τη διαχείριση της ειδησεογραφίας σε νέες τεχνολογικές πλατφόρμες.   Στην Αθήνα  στις  9 Μαρτίου  διοργανώνεται το  1ο διεθνές αθλητικό forum (http://www.isf-athens.com/ISF/ISF.html ) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων , με αντικείμενο το  αθλητικό μάρκετινγκ , από την Sport Unit of Innovation.

Short stories
**Χαμός και στον Πήγασο. Η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων στην απόλυση της  Σοφίας Βαστάκη, προκάλεσε τη συνάντηση του Π. Σόμπολου με το Γ. Μπόμπολα, αλλά και τη διοχέτευση μιας εκφοβιστικής πολιτικής ,ό,τι θα κλείσει η εφημερίδα, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις”.
 **Απολύσεις και 902. Το τελευταίο δίμηνο 12  τεχνικοί έχασαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με καταγγελία της ΕΤΙΤΑ.
**Παραμένει στη θέση της γενική διευθύντρια  τηλεόρασης της ΕΡΤ, η Λένα Χοίδά, καθώς  ανακάλεσε την παραίτησή της. 
**Παραμένει στην πρώτη θέση της θεαματικότητας το “δελτίο ειδήσεων” του  Mega  με 23,2% έναντι 15,2% του «δελτίου» του  Alter .  Στην τρίτη θέση, με 13.,7% και  κανονικό δελτίο ειδήσεων 13,7% ο ΑΝΤ1 και ακολουθούν με 12,2% ο  Alpha, ,11,9% το  Star  και 4,8% η ΝΕΤ.
**Πρεμιέρα με 8,5% για το δελτίο της ΝΕΤ, με την  Έλλη Στάη , τη Δευτέρα . Ο Σκάι  την ίδια ώρα  με παρουσιάστρια τη Σία Κοσιώνη, είχε μέση θεαματικότητα 6,1%. 
**Σήμερα στο Πρωτοδικείο η κρίσιμη μάχη της «Απογευματινής». Εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης της εκδοτικής εταιρείας που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της, Κώστας Σαραντόπουλος, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 6 μήνες , χωρίς να έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων.
** Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην ΑΕΜΑΡ για την μέτρηση της ραδιοφωνικής ακροαματικότητας, έργο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.  
**Ιδιαίτερη η παρουσία του  Channel Nine  τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των γεγονότων στην Αίγυπτο. Η συνεργασία του με το Al Jazeera του επιτρέπει να μεταδίδει εικόνες και ρεπορτάζ από πρώτο χέρι.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αύριο Πέμπτη ο Τηλέμαχος Χυτήρης θα εμφανιστεί στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία θα ενημερώσει για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μαζί με τον υπουργό θα ʼναι και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος αναμένεται με τη σειρά του να αναφερθεί στο λειτουργικό κομμάτι της ΕΡΤ.

Παράλληλα, εξετάζονται θέματα που αφορούν την ενίσχυση του τομέα ενημέρωσης, τη δορυφορική τηλεόραση, καθώς και ένας «ΕΡΤικός Καλλικράτης», κυρίως για τους περιφερειακούς ραδιοσταθμούς και τα βραχέα, ενώ εξετάζονται σενάρια και για τα ψηφιακά κανάλια, μεταξύ των οποίων και η συνένωση ή και κατάργηση των Σινέ+ και Σπορ+ για να εκπέμπονται (σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον) συγκεκριμένα προγράμματα, όπως σημαντικά αθλητικά γεγονότα, με σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) κ.ά

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ανώνυμος είπε...

Πάλι αέρα Νέου Φαλήρου έχει ρεπορτάζ για την ΕΡΤ και το αθλητικό της. Για δες ποιός μιλάει, που λέει κι ένας φίλος μου. Μήπως άλλα κανάλια έχουν δείξει χάντμπωλ, βόλεϋ, ή σκάκι ή κάποιο άλλο άθλημα; Μέμφονται την ΕΡΤ, που αγόρασε στιγμιότυπα υγρού στίβου ή του μουντιάλ (προφανως όταν έγινε η ανακοίνωση για "παγκοσμίο κύπελλο" δεν κατάλαβαν ότι ήταν το μουντιαλ). Κι αν δεν πάρει η ΕΡΤ στίβο, μπάσκετ ή κολύμβηση ποιός θα πάρει; Ο ΣΚΑΙ, που μεταδίδει μόνο ποδόσφαιρο; Και διατηρεί τον τηλε-διαιτητή; Και μειώνει το κόστος με απολύσεις εργαζομένων κάθε τόσο; Χρειάζεται λίγο ψάξιμο παραπάνω. Νομίζω;

Ανώνυμος είπε...

Πες τα φίλε "5.44". Σωστά τα λες. Πρέπει να γίνουν επεισόδια σε βόλεϋ και χάντμπωλ για να ασχοληθούν τα ιδιωτικά κανάλια. Όπως πέρυσι στη Λαμία. Άλλο Βαλαωρίτου και στιγμιότυπα κι άλλο Αλεξάνδρας, Φιλαδέλφεια και Ρέντη. Πάντως οι παρουσιαστες της Αθλητικής Κυριακής είναι μόνιμοι υπάλληλοικαι είναι στα καθήκοντά τους να πηγαίνουν - δωρεάν- από τις 3μμ που αρχίζουν τα ματς μέχρι 2πμ που τελειώνει η εκπομπή. Ας το ξανασκεφτούμε λοιπόν. Ιδιαίτερα για το ανταποδοτικό τέλος που αρέσει για ορεκτικό στους μεγαλοκαναλάρχες-ιδιοκτήτες. Αντώνης.