28.6.10

Ανατροπές και στο Internet

Την ασφάλιση όλων των εργαζομένων στις ιστοσελίδες στο ΤΣΠΕΑΘ (νυν ΕΤΑΠ ΜΜΕ) και την επιβολή αγγελιοσήμου και στο Internet , προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό . Οι διατάξεις αυτές αντιμετωπίζονται θετικά από τους εργαζόμενους στα site , διότι αποκτούν ασφαλιστική κάλυψη στο ίδιο ταμείο με τους υπόλοιπους δημοσιογράφους, προκαλούν όμως την αντίδραση της αγοράς , διότι και η ιντερνετική διαφήμιση επιβαρύνεται με αγγελιόσημο.

Στο άρθρο 68 του σχεδίου αναφέρεται πως στο ταμείο εντάσσονται οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας με μισθό «σε σελίδα ή πύλη του Διαδικτύου που διατηρούν οι ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, και έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή , μέσω Διαδικτύο,, οπτικοακουστικού περιεχόμενου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό είναι πρωτογενές , παρέχεται σε καθημερινή βάση, και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις , πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις , καθώς και άρθρα σχόλια , συνεντεύξεις ή συζητήσεις για τα άρθρα αυτά».

Για την ασφάλιση των εργαζομένων καταβάλλεται εργοδοτική εισφοράς 7,5% και εισφορά εργαζομένου στο λογαριασμό σύνταξης και εργοδοτική εισφορά 2% στο λογαριασμό ανεργίας. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών του προσωπικού. Η κυβέρνηση , θεωρώντας έτσι πως είναι ΜΜΕ και τα site , στο ίδιο άρθρο επιβάλει την καταβολή αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις ή στα «επί πληρωμή δημοσιεύματα « αντίστοιχο με εκείνο της τηλεόρασης (21,5%) Την ίδια ώρα σε 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ , προχωρούν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ «αντιδρώντας μαζί με όλα τα εργατικά συνδικάτα της χώρας στην απειλή για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων»
**Διάψευση από τον όμιλο ΝΕΠ
«Ως παντελώς αβάσιμες και ανυπόστατες», χαρακτηρίζει τις φήμες για το κλείσιμο των «Εspresso», «Εspresso Κυριακής», Flash και του τηλεοπτικού καναλιού 10, σε ανακοίνωσή του ο όμιλος ΝΕΠ του Πέτρου Κυριακίδη. Ο όμιλος λίγες μέρες πριν αποφάσισε την αναστολή έκδοσης όλων των περιοδικών του , ενώ είχε προηγηθεί το κλείσιμο της «Σφήνας» και της «Espresso Κύπρου» προκαλώντας έξαρση της φημολογίας στο Internet και για άλλα λουκέτα .



**Υπό τον έλεγχο της «Voisins Limited» πέρασε η δωρεάν εφημερίδα “Metro» Η «Metro International» ήλθε σε συμφωνία δικαιοχρησίας (franchise) με τους νέους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να εκδίδουν την εφημερίδα «Metro» στην Ελλάδα. Μεταξύ των νέων ιδιοκτητών είναι βασικός μέτοχος μεγάλης ΠΑΕ.

**Νέος γύρος αμφισβήτησης για τη Focus. Το υπουργείο εσωτερικών διέγραψε , όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το μητρώο του Επιχειρήσεων Ερευνών Ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, την εταιρεία με το επιχείρημα πως μέτοχος του έχει στο σκοπό του και τις διαφημιστικές υπηρεσίες. Κρίσιμη θα είναι η επόμενη συνέλευση της ΕΙΙΡΑ στις 30 Ιουνίου.

**Ως προσωπικό ειδικών θέσεων θα συνεχίσουν να εργάζονται στην ΕΡΤ οι παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών στην κρατική ραδιοτηλεόραση όπως αποφάσισε το ΔΣ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, Δεν ισχύει το ίδιο για τους 1.047 συμβασιούχους , οι οποίοι σε 4 μέρες απολύονται.


Short stories

Τα δελτία στο ΔΝΤ

Τα δελτία ειδήσεων είναι αναπόφευκτα σε ένα μεταίχμιο Όπως αλλάζει όλη η κοινωνία λόγω του ΔΝΤ , αναγκάζονται και αυτά να αναπροσαρμοστούν για μια σειρά από λόγους. Το μοντέλο των σχολιαστών ή αλλιώς το καφενείο των ειδήσεων έχει πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα αντιστοιχίας με την κοινωνία . Ξεκίνησαν από το Mega για να «προστατέψουν» το 2004 τη Μάρα Ζαχαρέα, καθώς ο σύζυγός της , ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλαξαν το περιεχόμενο μετατρέποντας σε είδηση, όσα έλεγε ο σχολιαστής για την είδηση. Η εξέλιξη τους, ήταν θεαματική, με τους δημοσιογράφους να αναλαμβάνουν ρόλο καθοδηγητή, με το ανάλογο αντίτιμο. Η κρατική δαπάνη στις εφημερίδες των πεφωτισμένων δημοσιογράφων αυξανόταν , ανάλογα με τα εγκωμιαστικά σχόλια στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Υπήρξαν και άλλοι βέβαια που χειρίστηκαν τη θέση τους με περισσότερη εξυπνάδα και σήμερα εξακολουθούν να θεωρούνται αξιόπιστοι και σεβαστοί από ένα μέρος του δείγματος. Το πρόβλημα τους όμως πλέον είναι πως επιτίθενται, απροκάλυπτα στην κοινωνία. Κέρβεροι απέναντι στους συνδικαλιστές, υποτακτικοί απέναντι σε επιχειρηματίες ή πρόσωπα με πραγματική πολιτική ισχύ. Είναι μια ομάδα επαγγελματιών των δημοσίων σχέσεων , με αποδοχές που φτάνουν τα 100.000 ευρώ που εξηγούν τους πολλούς γιατί θα πρέπει να ζουν με ελάχιστα.** Πόσα αυτό θα γίνεται ανεκτό από την κοινωνία; **Κατά τα άλλα ,ο Alpha μεταδίδει απευθείας τον αγώνα της Formula 1 από τη Βαλένθια αυτό το Σάββατο (14:45) ενώ η αντίστροφη μέτρηση «F1 Countdown» για τον μεγάλο αγώνα ξεκινά την Κυριακή (14:15 ). Βιβλίο εποχής: «Το πείραμα» του Άκη Κοσώνα, για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, από τις Εκδόσεις «Αρμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: