25.6.10

Πολλοί σταθμοί , πολλές ζημιές

Σε 6 μέρες ο ειδικός φόρος τηλεόρασης επιστρέφει. Κάθε διαφήμιση θα επιβαρύνεται με 20% φόρο υπέρ του δημοσίου και το ερώτημα είναι αν η επιστροφή του θα σημάνει και τη μείωση του αγγελιοσήμου, ως αντισταθμιστικό όφελος υπέρ των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών.

Το 2008 ήταν μάλλον η καλύτερη χρονιά για την ιδιωτική τηλεόραση με συνολικά έσοδα ύψους 651 εκατ. ευρώ , έναντι 636 εκατ. ευρώ το 2007 , όταν και η κυβέρνηση της ΝΔ αφαίρεσε τον ειδικό φόρο που είχε μειωθεί στο 5% την περίοδο εκείνη. Και τις δύο χρονιές η υπεραξία που αντλήθηκαν από την κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης ήταν στα 160 εκατ. ευρώ , όμως τα χρήματα αυτά δεν βελτίωσαν ούτε τα οικονομικά των σταθμών , ούτε μετατράπηκαν σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Τα πρώτα στοιχεία από τους 6 τηλεοπτικούς εθνικής εμβέλειας σταθμούς για το 2009 , με εξαίρεση τον ΑΝΤ1 TV που δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ισολογισμό είναι πως ο τζίρος ανέρχεται σε 464 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι πως η μείωση της αγοράς θα είναι της τάξης του 20% για το 2009, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για το 2010. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί που θα είναι ζημιωμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι καθώς η αύξηση της φορολογίας που γίνεται σε λάθος χρόνο, σε συνθήκες ύφεσης θα προκαλέσουν είτε νέες απολύσεις είτε μείωση του αγγελιοσήμου, ενώ πάντοτε υπάρχει θέμα βιωσιμότητας για κάποιες τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Η ελληνική τηλεόραση είναι ένας έντονα ζημιογόνος κλάδος, με τεράστιες σπατάλες σε σήριαλ, εκπομπές και αμοιβές αστέρων. Τα κέρδη προκύπτουν στις αγοραπωλησίες επιχειρήσεων και συχνοτήτων, κάτι που θα έπρεπε να αντιληφθεί η κυβέρνηση.

**Προσπάθησε το Mega, αλλά δεν τα κατάφερε. Η τηλεοπτική εταιρεία που σήμερα πραγματοποιεί τη γενική της συνέλευση προσπάθησε όπως και ο ΑΝΤ1 να μειώσει το κόστος του Champions League. Αυτό που εξασφάλισε , σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μια καλύτερη κατανομή των δόσεων προς την TEAM.

**Έντονη ανησυχία στο συγκρότημα Κυριακίδη . Η απόφαση να κλείσει τα όλα τα περιοδικά του ομίλου (L’ Officiel Hellas», «L Oficiel Hommes», «ΒΒC Olive», «Spiderman», «Μπομπ Σφουγγαράκης», «Top Scorer», «Spiderman and Friends», «Parents», «Pokemon» «Hello Kitty», «Hot Wheels» ) έρχεται μετά από εκείνη με το λουκέτο στην «Espresso Κύπρου» και τη «Σφήνα».

** Απολογισμός και για τη Forthnet. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και συδνρομητικής τηλεόρασης πραγματοποιεί σήμερα την ετήσια της γενική συνέλευση.

Short Stories

Υπουργείο οικονομικών και ΕΡΤ

“Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις σε υψηλόμισθους, ούτε και να συντηρούνται προνόμια και μισθολόγια για τα <>, όπως και οι απαράδεκτοι υψηλοί μισθοί στελεχών όπως της ΕΡΤ” , έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή, (24.12.2009) στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010 . Ο πρωθυπουργός εγκαλούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για τις ετήσιες μικτές αποδοχές των 347.000 ευρώ του πρώην προέδρου- διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ . Και μόλις 6 μήνες μετά, το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας- που επέλεξε αυτή η κυβέρνηση- αποφάσισε να δώσει ετήσια μικτή αμοιβή 324.000 ευρώ (9.000 ευρώ Χ 36 επεισόδια) σε έναν παρουσιαστή, για μια εβδομαδιαία εκπομπή ,συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, όταν παντού κόβονται μισθοί και συντάξεις! ** Η ΕΡΤ, μόνο για την ενοικίαση του πλατό θα πληρώνει 4.500 ευρώ το επεισόδιο, αν και διαθέτει 4 μεγάλα στούντιο και ήδη από το Δεκέμβριο του 2006, οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης την προέτρεπαν , λόγω της υποδομής της, να επιστρέψει στις εσωτερικές παραγωγές για να μειώσει το κόστος **«Με αυτά τα χρήματα θα πληρώνονται αξιοπρεπώς 3 γιατροί», είχε πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου όταν, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ανακάλυπτε, προεκλογικά, μια απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ (περίοδος ΝΔ) , με την οποία ανανεωνόταν η σύμβαση ενός δημοσιογράφου με αμοιβή 11.000 ευρώ το μήνα!** Ο κανόνας που έθεσε η σημερινή κυβέρνηση για το ανώτατο όριο αποδοχών του δημοσίου ήταν οι αποδοχές των γενικών γραμματέων (περίπου 6.000 ευρώ). Ισχύει; Ή απλώς κυνηγάμε τους «προηγούμενους»; ** Βιβλίο περιόδου: «2010 κρίση ευρωζώνης . Φτώχεια του δυνατού-πτώχευση του αδύνατου» του Κώστα Λαπαβίτσα και ομάδας επιστημόνων του Research on Money and Finance, από τις Νόβολι Εκδόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: