14.5.10

Σε Ραγκούση- Παπακωνσταντίνου η τύχη των συμβασιούχων της ΕΡΤ

Κρίσιμες μέρες για τους 1047 συμβασιούχους της ΕΡΤ . Η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης φέρεται να προτείνει τη διατήρηση του 70% του αριθμού των προσώπων που εργάζονται με σύμβαση , όμως η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών , Γιάννη Ραγκούση ,και στον υπουργών Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο Γ. Γαμπρίτσος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, αλλά και ο Θανάσης Παπαγεωργίου γνωρίζουν και δηλώνουν πως χωρίς τους συμβασιούχους δεν είναι σε θέση η ΕΡΤ να λειτουργήσει, όμως από την άλλη πλευρά ο Γ. Ραγκούσης έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα δεχθεί εξαιρέσεις. Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση μονίμων και συμβασιούχων δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αλλά αναβλήθηκε, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ .

Η ΕΡΤ έχοντας συνολικά έσοδα 363 εκατ. ευρώ το 2009 διέθεσε το 59,14% αυτών για την τακτική μισθοδοσία , τις πρόσθετες αμοιβές και τις αμοιβές των συμβασιούχων. Το ποσό που κατευθύνεται προς τους συμβασιούχους, η πλειονότητα των οποίων έχουν πραγματική και ουσιαστική εργασία στην ΕΡΤ ανήλθε σε 29,8 εκατ. ευρώ πέρυσι εκ των οποίων τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης (11,5 εκατ. ευρώ. ) Σε αυτό αξίζει να σημειωθεί πως περιλαμβάνονται και οι αμοιβές προς τους τηλεοπτικούς αστέρες, ενώ ο αριθμός που «ζαλίζει» βρίσκεται στην ψηφιακή τηλεόραση όπου το κονδύλι ανήλθε σε 6,4 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως και μια ομάδα συμβασιούχων που δεν εργάζονται και η διοίκηση ύστερα από έρευνα που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 20% αυτής της κατηγορίας εργαζομένων «είναι συγγενείς συνδικαλιστών και στελεχών της ΕΡΤ»!


"Αντίο" στον Αντώνη Καρκαγιάννη

Πέθανε , σε ηλικία το 1978, το βράδυ της Τετάρτης, ο Αντώνης Καρκαγιάννης. Ο δημοσιογράφος αφού πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής του σε φυλακές και ξερονήσια για τις πολιτικές του απόψεις, μετά τη Χούντα υπήρξε συνιδρυτής των εκδόσεων ”Ολκός” και των περιοδικών, ”Αντί”, ”Σύγχρονος Κινηματογράφος” και ”Πολίτης”. Εργάστηκε ως διορθωτής στο ”Φως ” και από το 1983 στην «Καθημερινή» ως συντάκτης ύλης. Ως διευθυντής και εκδότης, ο Α. Καρκαγιάννης αναμόρφωσε την «Καθημερινή» σε σύγχρονη εφημερίδα της αστικής τάξης

**Αναδιάρθρωση στις επιχειρήσεις του ομίλου Κυριακίδη. Η Αρετή Σιδηροκαστρίτου ,μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΠ Εκδόσεις, ανέλαβε και τη γενική της διεύθυνση. Παράλληλα , ο Γιώργος Σουβατζής , τοποθετήθηκε γενικός οικονομικός διευθυντής στον όμιλο Πέτρου Κυριακίδη.

**Απόφαση για απεργία στις 20 Μαΐου έλαβε με ψήφους 4-3 το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, παράλληλα με τη μετάδοση απεργιακού δελτίου ειδήσεων. Τη Δευτέρα πάντως αναμένεται να συνεδριάσει το διασωματειακό για να επικυρώσει ή όχι την απόφαση της ΕΣΗΕΑ.

**Μείωση της ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς Internet και μεταφορά των ιστοσελίδων στο εξωτερικό , θα προκαλέσει ενδεχόμενη επιβολή του αγγελιοσήμου και στο Διαδίκτυο, εκτιμάει σε ανακοίνωσή του το IAB Hellas. Ο οργανισμός εκτιμά πως πρέπει να προηγηθεί πρώτα η διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης .


Short stories



Η τηλεόραση , ως κλάδος οδηγείται σε αδιέξοδο με την επιβολή των σκληρών μέτρων, «αλά Αργεντινή», από το ΔΝΤ, υπό την ανοχή της κυβερνητικής σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ. Οι ιδιοκτήτες προαναγγέλλουν απολύσεις με διάφορες αφορμές . Ζητούν μείωση των προστίμων από το ΕΣΡ ή εξαιτίας υπαρκτών λόγων όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου τηλεόρασης. ** Η ελληνική τηλεόραση, ιδιωτική και κρατική , ήταν ούτως ή άλλως ανορθολογική , καταγράφοντας συνήθως ζημιές, διανέμοντας τεράστιες αμοιβές σε μια ελίτ, ένα κλειστό κύκλο παρουσιαστών και δημοσιογράφων και διευθυντών προγράμματος. Οι ιδιοκτήτες πείθονταν κάθε φορά πως αυτά τα πρόσωπα θα έφερναν τη σωτηρία της τηλεοπτικής τους επιχείρησης και θα εμφανίσουν λειτουργικά κέρδη, με στόχο τον περιορισμό κάποια στιγμή των ελλειμμάτων. Για αυτό και οι ιδιοκτήτες έχουν και την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.** Όμως ήρθε η ώρα για τα τηλεοπτικά αστέρια να συνδράμουν . Οι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια συγκέντρωσαν μυθικά ποσά από τη δουλειά τους για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας ήρθε η ώρα να συνδράμουν , να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό μέρισμα .Να δεχθούν τέτοιες μειώσεις στις αποδοχές τους έτσι ώστε να προστατευτούν όλες οι θέσεις εργασίας. **Δεν αρκεί να αναρωτιούνται «που πήγαν τα κλεμμένα» . Τώρα πρέπει να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους , η δουλειά των οποίων συνέδραμε στις υψηλές αποδοχές των τηλεοπτικών αστέρων. Ήρθε η ώρα να φτιάξουν το κοινωνικό μέρισμα να επιστρέψουν στην κοινωνία ένα μέρος των χρημάτων που εξασφάλισαν οι ίδιοι με τη δουλειά τους, και με την καθοριστική υποστήριξη ενός ολόκληρου μηχανισμού εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: