13.5.10

Και κυκλοφοριακή ύφεση

Πτώση χωρίς τέλος για τις εφημερίδες και στο πρώτο τετράμηνο του 2010. Ο μέσος όρος των πωληθέντων φύλλων , έφτασε τα 1.831.350, έναντι 2.208.500 τεύχη το τετράμηνο του 2008 καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 10%. Διασώζεται μόνο η κατηγορία των εβδομαδιαίων οικονομικών εφημερίδων, κυρίως λόγω της έκδοσης του «Κεφαλαίου».

Οι Κυριακάτικες εφημερίδες που είναι και η δύναμη πυρός του Τύπου, αφού αποτελούν και το 50% των συνολικών πωλήσεων έφτασαν τα 984.325 φύλλα , χάνοντας 114.981 αναγνώστες- καταναλωτές. Οι λοιπές εβδομαδιαίες εφημερίδες («Χρυσή ευκαιρία», «Κόσμος Επενδυτή», «Λοιπόν» κ.α.) πούλησαν 204.651 φύλλα (-16.672) και οι απογευματινές» 201.737 (-20.416) έχοντας απώλειες της τάξης του 8%. Χάνουν αναπόφευκτα και τα αθλητικά φύλλα λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος στο πρωτάθλημα, ενώ συνάμα 3 εφημερίδες , ο «Πρωταθλητής» , η «Εξέδρα» και το «Goal News» ανέβασαν την τιμή τους κατά 30 λεπτά , στο 1,30Οι αθλητικές της Δευτέρας πούλησαν 136.751 φύλλα (-11.352) και οι ημερήσιες της ίδιας κατηγορίας 101.482(-18.307). Οι εβδομαδιαίες εφημερίδες προγνωστικών χάνουν 10.688 αναγνώστες, πουλώντας 101.482 φύλλα, , ενώ συνεχίζονται και οι απώλειες για τα πρωινά πολιτικά φύλα κατά 18% , με μέσο όρο πωλήσεων 40.956 φύλλων (-9.201) . Οι εβδομαδιαίες οικονομικές υποχώρησαν στα 36.733 φύλλα (7.737) σημειώνοντας αύξηση κατά 27% , ενώ οι ημερήσιες οικονομικές έχασαν στο τετράμηνο 3.270 φύλλα , πουλώντας 7.239 .

Η ύφεση στην οποία εισέρχεται η χώρα έχει πλέον φανερές επιπτώσεις στον Τύπο εξαιτίας και της στρατηγικής πολλών εκδοτών . Τα πολιτικά φύλλα στις κυριακάτικες τους εκδόσεις μετατράπηκαν σε πολυκαταστήματα , πώλησης προσφορών , ενώ οι δε ημερήσιες εκδόσεις υποχώρησαν δραματικά , αφού δεν παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα και δέχονται ταυτόχρονα την πίεση του Internet.




**Αυτή την Κυριακή ξεκινάει και επίσημα τη λειτουργία του το ηλεκτρονικό πολυκατάστημα Getitnow.gr . Το site διαθέτει 30 σημεία εξυπηρέτησης πελατών σε όλη την Ελλάδα και είναι προϊόν συνεργασίας , μεταξύ της, «ΡublicWorld» (57%), του ΔΟΛ (38%) και στο Β. Ρέστη (5%)

**Τη «βαθύτατη ανησυχία του» για τη φημολογούμενο νέα επιχείρηση κατάργησης του αγγελιοσήμου στους ισολογισμούς που κατά νόμο δημοσιεύουν στις εφημερίδες οι μεγάλες επιχειρήσεις εκφράζει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Αφορμή σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, η οποία διαψεύστηκε όμως από το υπ. Οικονομίας.

** Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας προσέφυγαν η ΕΤΙΙΤΑ και η ΕΤΙΣΕΕ για τη συλλογική σύμβασης εργασίας . Η σχετική διαβούλευση θ συνεχιστεί σήμερα και αύριο, ενώ η Ένωση των Τεχνικών προανήγγειλε απεργία για την επόμενη Δευτέρα.

Short stories

Ετερόκλητη η χθεσινή απάντηση μελών του κοινοβουλίου προς τα ΜΜΕ για τις απροσχημάτιστες επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός από τις επιχειρήσεις ενημέρωσης και από πολίτες. Τα Μέσα με το ένα ή με τον άλλο τρόπο , όπως συνέβη και στο παρελθόν προτείνουν τη λύση των επιχειρηματιών ή των «αρίστων» που θα φέρουν τη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.** Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρώην ιδιοκτήτης του ΤΗΛΕΑΣΤΥ Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε τη λύση του γεύματος εργασίας εκπροσώπων της Βουλής με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων. Αποκάλυψε μάλιστα πως το θέμα συζητήθηκε «και στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» και ο πρωθυπουργός, πάντοτε σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, «δεν το απέκλεισε» .** Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όταν στο παρελθόν κανείς από τους επιχειρηματίες , όταν εκλήθησαν από τη Βουλή δεν παρουσιάστηκε, ενώ –υποτίθεται- η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έχει ανοίξει την υπόθεση των Μέσων Ενημέρωσης, κάνοντας μια εργασία που προς το παρόν δεν περιλαμβάνει γεύματα εργασίας.** Η δεύτερη παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο ο οποίος θεσμικά προΐσταται και του Καναλιού του Κοινοβουλίου . Δήλωσε πως οι συχνότητες δεν πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους επιχειρηματίες, όμως το θεσμικό πλαίσιο για τη ραδιοτηλεόραση που έφερε τη διαπλοκή , το δημιούργησαν κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ακόμη και σήμερα είναι στο Κοινοβούλιο. Όσο για την ίδια τη Βουλή, η Διάσκεψη των Προέδρων της έχει καθυστερήσει περίπου 7 μήνες να ορίσει ποια θα τα νέα τρία μέλη του αρκούντως προβληματικού ΕΣΡ. **Τον πρώτο λόγο όμως έχει η κυβέρνηση. Εκείνη είναι που άφησε από τον περασμένο Οκτώβριο το πεδίο της διαπλοκής των συμφερόντων χωρίς πολιτικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: