17.1.10

Απώλειες στις κυκλοφορίες των αθλητικών το 2009

Δεν ήταν μια καλή χρονιά το 2009 για τις αθλητικές εφημερίδες. Ο μέσος όρος των πωλήσεων των ημερήσιων αθλητικών φύλλων υπέστη μείωση κατά 17% με 159.778 φύλλα , έναντι 191.441 φύλλα το 2008 . Αντίστοιχα τα αθλητικά της Δευτέρας εμφάνισαν μεγαλύτερη κάμψη κατά 20% με συνολικές πωλήσεις 163.265 φύλλων το 2009, έναντι 204.587 φύλλα το 2008. Με μικρότερη πτώση κατά 2% κινήθηκαν οι εβδομαδιαίες εφημερίδες προγνωστικών με μέσο όρο 102.493 φύλλων το 2009, έναντι 104.963 την προπέρσινη χρονιά.

Η SportDay στη μάχη των ημερήσιων φύλλων διατήρησε την πρώτη θέση της κυκλοφορίας με 29.719 φύλλα (-10.777) έχοντας το 19% της αγοράς , ενώ ο «Πρωταθλητής» σκαρφάλωσε –τη δεύτερη θέση με 23.893 φύλλα (-1.250) , αφήνοντας για λίγα τεύχη το «Φως» στην τρίτη θέση με 23.191 φύλλα. Πολύ κοντά και το «Goal News» με 22.532 πωλήσεις κατά μέσο όρο. Κάθε μια από τις 3 εφημερίδες έχει το 15% της αγοράς. Η «Εξέδρα» δείχνει να σταθεροποιείται στα 16.776 φύλλα , με το 8% των πωλήσεων του αθλητικού Τύπου και ακολουθούν με 9.212 φύλλα (-1.288) και 6% της αγοράς η «Πράσινη» και με 8.690 φύλλα (-1.516) ο Φίλαθλος» , έχοντας επίσης το 6% των πωλήσεων.
Η αγορά των ημερήσιων αθλητικών φύλλων χαρακτηρίζεται από την υπερπληθώρα της προσφοράς, με δύο βασικές διαφοροποιήσεις, τις σοβαρές και τις οπαδικές . Είναι αναπόφευκτο όσο δεν αυξάνεται το μερίδιο αγορά των αθλητικών εφημερίδων , η πίτα τόσο των φύλλων όσο και των εσόδων να μειώνεται. Επιπροσθέτως το γεγονός πως πέρυσι ο Ολυμπιακός «καθάρισε από νωρίς το πρωτάθλημα , μείωσε το ενδιαφέρον των αναγνωστών



ΕΙΔΗΣΕΙΣ

-«Τα συντακτικά δικαιώματα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία έκφρασης αποτελούν δεδομένα που κατακτήθηκαν σε μια ιστορική διαδρομή,» αναφέρουν οι συντάκτες της «Ελευθεροτυπίας στο ψήφισμά τους. Μέσω των εκπροσώπων των εργαζομένων η Μ. Τεγοπούλου είπε πως δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού.

-Εν αναμονή εξελίξεων και στο «Βήμα». Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος ο Σ. Ψυχάρης θα αποφασίσει για το νέο διευθυντικό σχήμα που θα αναλάβει την ηγεσία του ημερήσιου φύλλου.

-Η επόμενη μέρα του «Καρφιού» χωρίς το Ν. Κακαουνάκη , βρίσκει την εφημερίδα στο στόχαστρο ενός εκδότη κυριακάτικης εφημερίδας και δύο ακόμη επιχειρηματιών από το χώρο των ΜΜΕ.


Short stories

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η ΕΡΤ θα μείνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή όχι. Η προχθεσινή δήλωση του Π. Γερουλάνου άφησε ανοικτό το θέμα , χωρίς όμως να το παραπέμπει στην επόμενη διοίκηση. Πρόκειται άλλωστε για (δαπανηρή) πολιτική απόφαση, την οποία έλαβε στις αρχές της προηγούμενης 5ετίας η κυβέρνηση Καραμανλής, με το Θ. Ρουσόπουλο, ως πολιτικό προϊστάμενο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης . Το συνολικό κόστος δικαιωμάτων και εξόδων παραγωγής (μετάδοση αγώνων, «Αθλητική Κυριακή») ανέρχεται ετησίως σε 13-14 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν επιστρέφουν στα ταμεία της ΕΡΤ, αλλά η κρατική ραδιοτηλεόραση κερδίζει σε θεαματικότητα την ώρα προβολής. Επειδή όμως οι αγώνες έχουν ενδιαφέρον συνήθως μόνο μια φορά, η ΕΡΤ όπως και κάθε κανάλι δεν μπορεί να επαναπροβάλει τον αγώνα , και να κάνει τη λεγόμενη βιβλιοθήκη, όπως συνήθως συμβαίνει με τις σειρές ή τις ταινίες. Έχει μπροστά της έναν ακόμη χρόνο συμφωνίας με τον Ολυμπιακό (2010-11) για την ελεύθερη τηλεόραση με κόστος 8-8,5 εκατ. ευρώ ετησίως και εώς το 2011-12 τα δικαιώματα της Ξάνθης. ** Αν φύγει από το πεδίο αυτό θα γίνει μάχη μεταξύ των NetMed, αλλά προφανώς και του Σκάι ή του ΟΤΕ που αναζητούν αθλητικό περιεχόμενο. Ο υπουργός πολιτισμού δεν έχει καταλήξει στα δύο πρόσωπα που θα αναλάβουν το σχήμα και η μάχη φαίνεται να γίνεται μεταξύ 4 στελεχών. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο δίδυμο μέσα σε ελάχιστες μέρες είναι το ζήτημα των καταγγελιών της Forthnet σε δικαστήρια και ΕΣΡ , για την μετάδοση χωρίς άδεια των στιγμιότυπων της . Ο Π. Γερουλάνος πάντως σε σχετική ερώτηση της SD, παρέπεμψε στη νέα διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: