15.1.10

Περικοπές 6,9 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ

Απολογισμός Γερουλάνου


Μείωση του κόστους λειτουργίας σε 6,9 εκατ. ευρώ πέτυχε η μεταβατική διοίκηση της ΕΡΤ , όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Στόχος είναι η μείωση κατά τη διάρκεια της θητείας του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου είναι να φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ.
Ο Π. Γερουλάνος μετέθεσε για την επόμενη βδομάδα την ανακοίνωση των ονομάτων για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ . Εκτός κρατικής ραδιοτηλεόρασης οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Π. Λουκάκος και Κ. Κέκης όπως και οι σύμβουλοι του προέδρου , αλλά και ο πρώην γενικός διευθυντής ειδήσεων Γιώργος Λαμπράκος.

«Αναξιοκρατία και σπατάλη» στον «τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Παραλάβαμε μια ΕΡΤ που προσποιούνταν πως ήταν ένα εμπορικό κανάλι» «Στην πραγματικότητα ήταν ένας σπάταλος οργανισμός χωρίς στρατηγικούς στόχους» είπε , και προέβαλε έναντι «του μοναρχικού συστήματος διοίκησης» όπως είπε ένα άλλο μοντέλο με ομαδική δουλειά από τα μέλη του ΔΣ Ερωτούμενος για τον έως σήμερα πρόεδρο- διευθύνοντα σύμβουλο ,Χ. Παναγόπουλου είπε πως αμείβεται από την ΕΡΤ, όπως ορίζει η νομοθεσία και πως δεν εργάζεται σε άλλο κανάλι.

Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα πρέπει κατά τον Π. Γερουλάνο να διαθέτουν «πολύ καλή γνώση της διοίκησης , του προϊόντος και της τεχνολογίας αλλά να διαθέτουν και πολιτικό κριτήριο» . Επανέλαβε τη θέση του πως είναι παράνομη η δημοσιοποίηση των μισθών των εργαζομένων στην ΕΡΤ, συμπλήρωσε πάντως πως στο πλαίσιο της διαφάνειας θα ζητήσει από τα στελέχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης να δηλώσουν τις αμοιβές τους. Η ΕΡΤ, μεταξύ άλλων , από τη μή ανανέωση των συμβάσεων με τους Ειδικούς συμβούλων Προέδρου εξοικονομεί 1.080.000 ευρώ

Εντός & εκτός μεταδόσεων

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τις αθλητικές μεταδόσεις η ΕΡΤ, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, αφήνοντας την τελική επιλογή στον επόμενο πρόεδρο διευθύνοντα « Αν η νέα διοίκηση μας πείσει πως οι μεταδόσεις είναι μέσα στο στρατηγικό στόχο, δεν το αποκλείουμε. Αυτό που σίγουρα αποκλείσουμε είναι να δίνουμε υπέρογκα ποσά προγράμματα που δεν είναι μέσα στους στόχους» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης παρέπεμψε στην επόμενη διοίκηση το ζήτημα των στιγμιότυπων της Forthnet .

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

**Την εισήγηση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, για τον τρόπο κατανομής των διαφημίσεων του, αναμένει ο Π. Γερουλάνος. Ο υπουργός πολιτισμού ζητάει την ανταποδοτική λειτουργία της διαφήμισης ( πχ στο Μετρό) και «όχι απλώς να τοποθετεί μια κολόνα και να λέει πως στηρίζει τον πολιτισμό».

**«Να βάλουμε τάξη στα ΜΜΕ που θα είναι προς όφελος και του δημοσιογράφου και, της ελευθερίας του Τύπου ». Είναι το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη απολογισμού των πρώτων 100 ημερών, απαντώντας εμμέσως στα χτυπήματα κάτω από τη μέση που δέχονται μέλη της κυβέρνησης του.

**Πρόσκληση ενδιαφέροντος τηλεοπτικών προγραμμάτων από την ΕΡΤ3 για την περίοδο 2010-11. Η ΕΡΤ3 ζητάει μεταξύ άλλων ντοκιμαντέρ , προγράμματα για παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας, αλλά και ελαφρά ψυχαγωγίας. Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν ως τις 12 Μαρτίου 2010.

Short Stories
Εστιάζουμε πολλές φορές στη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση , αλλά μια ενδεχόμενη επανάληψη του λάθους του 1989 , με την έναρξη χωρίς κανόνες της ιδιωτικής τηλεόρασης, δεν θα μπορεί να αποδοθεί σε άγνοια. ** Η επίγεια ψηφιακή TV είναι μια νέα πραγματικότητα για τους θεατές και τους ανθρώπους που ελέγχουν την αγορά και όπως με την αναλογική TV πραγματοποιείται χωρίς να έχουν εκδοθεί άδειες. Πρόκειται δηλαδή για μια χρησικτησία των συχνοτήτων αλλά και μια ομηρία των σταθμών που ξεκίνησε του 1989 και συνεχίζεται με μικρά διαλείμματα και στην ψηφιακή εποχή. Δηλαδή , αύριο αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενοχλείται από τις ειδήσεις ενός σταθμού θα είναι σε θέση να επιχειρήσει να διακόψει τη λειτουργία του. Έγινε μια φορά στο παρελθόν με το ραδιόφωνο του Σκάι και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά η πολιτεία επέλεξε να κάνει το πρώτο της βήμα μέσω της Digea . Σε άλλες χώρες όπως στην Κύπρο έγινε δημοπρασία, ενώ πχ στη μεγάλη Βρετανία δημιουργήθηκε ένας φορέας, μή κερδοσκοπικός, με τη συμμετοχή του BBC , του ITV και άλλων ιδιωτικών σταθμών του Offcom (η Αρχή για τη Ραδιοτηλεόραση) και αρμόδιων υπουργείων. Το ερώτημα είναι αν σε μεγάλες και σοβαρές χώρες που ξεκίνησαν νωρίτερα έφτασαν σε 30% διείσδυση σε νοικοκυριά, είναι σίγουρο πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη μετάβαση ως το τέλος του 2012. ** Να σταματήσει η επίθεση κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που όπως αναφέρει, κλιμακώνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: