22.6.14

Η FIFA θέλει να στείλει το Μουντιάλ στη συνδρομητική TV



Σε 1.733.000.000 δολάρια ανέρχονται μέχρι στιγμής τα δηλωθέντα έσοδα της FIFA. Αν και οι εισπράξεις συνεχίζονται η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το Μουντιάλ που βλέπουμε στις οθόνες μας  από τη Βραζιλία, θα έχει λιγότερα έσοδα σε σχέση με εκείνο της Αφρικής, αλλάζοντας τους κανόνες της ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.


Η  FIFA δείχνει να επιθυμεί την είσοδο των συνδρομητικών τηλεοράσεων στην κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεκινώντας από περιοχές όπως, η Ασία, η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή.Στην  Ευρώπη κυρίως εξαιτίας της EBU, η θέαση των αγώνων παραμένει στα ελεύθερα δίκτυα, όπως το  BBC και το  ITV στη Μεγάλη Βρετανία το  ZDF και το  ARD στη Γερμανία μεταδίδουν τους αγώνες, ενώ παράλληλα η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την συνδρομητική μετάδοση των αγώνων μείζονος σημασίας.  Δεν είναι ο μοναδικός κανόνας όμως. Στη Γαλλία το  TF1 εξαιτίας του κόστους των δικαιωμάτων, πούλησε 64 αγώνες στο BeInSport, ενώ στην Ιταλία η RAI διάθεσε τα δικαιώματα στη συνδρομητική πλατφόρμα του  Sky Italia.


 Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη πιο ιδιόμορφη. Όσο η ΕΡΤ λειτουργούσε μέσω της  EBU εξασφάλιζε τα δικαιώματα του Μουντιάλ και άλλων σημαντικών οργανώσεων. Τώρα όμως προς το παρόν  η ΝΕΡΙΤ παραμένει εκτός του φορέα των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεόρασεων, ενώ το ΕΣΡ δέχθηκε  ως ...νόμιμη, σε κόντρα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τη μετάδοση του Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας από τον ΟΤΕ TV.  Ήδη το μοντέλο που έχει καλλιεργηθεί είναι αυτό των συνεργασιών των συνδρομητικών δικτύων με την ελεύθερη τηλεόραση, όπως συνέβη με το Eurobasket, το οποίο μετέδωσε πλήρως ο ΟΤΕ TV και ο ΑΝΤ1 τους αγώνες της Εθνικής, τα ημιτελικά και τον τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: