1.12.12

Ζητείται αξιόπιστη μέτρηση της πολυφωνίας





Σε αμφισβήτηση τίθενται τα στοιχεία της πολιτικής πολυφωνίας που δημοσιεύει το ΕΣΡ.  Το πληροφοριακό σύστημα “Πανόπτης”, αξίας 1,2 εκατ, ευρώ συχνά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συχνά …αστοχεί. Μπορεί λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται για τη μειωμένη παρουσία του κόμματος στη ΝΕΤ, αλλά το ζήτημα είναι αν τα στοιχεία είναι πραγματικά ή όχι…


Ο “Πανόπτης” χρησιμοποιεί μια λίστα με 100 πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναγνωρίζει και κάνει την “καταχώρηση ανά πολιτικό κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέσα του 2010 είναι γνωστό ότι με ποσοτικά στοιχεία ότι παρά τα  πολιτικά πρόσωπα που προστέθηκαν, υπάρχουν σοβαρές αστοχίες του “Πανόπτη” στην αναγνώριση τους. Επί της ουσίας ο “Πανόπτης” καταφέρνει και αναγνωρίζει με ποσοστό 50% επιτυχίας τα πολιτικά πρόσωπα της λίστας, ενώ εξαιτίας του γενικού σχεδιασμού προσεγγίζει μόλις το 35% του πραγματικού πολιτικού χρόνου.  Σήμερα, όπως αναφέρουν οι  ίδιες πληροφορίες, η λίστα των 100 πολιτικών προσώπων  αντικατοπτρίζει το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό κατά περίπου 50%. Τα μισά ονόματα της λίστας δεν είναι βουλευτές και ειδικά δε για το ΠΑΣΟΚ μόλις 1 στα 4 ονόματα της λίστας είναι στο κοινοβούλιο!

Πρέπει να σημειωθεί πως ο “Πανόπτης”  δεν έχει ως τώρα χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποιημένη μέτρηση της πολιτικής πολυφωνίας. Η αξιοποίηση του  συστήματος  από το ΕΣΡ  γίνεται για την θέαση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων και τη χειροκίνητη μέτρηση του χρόνο προβολής των πολιτικών κομμάτων, όπως  συνέβαινε και πριν από την προμήθεια του. Το αποτέλεσμα είναι πως η  πολιτική πολυφωνία που ανακοινώνει  το ΕΣΡ προκύπτει από τα στοιχεία που στέλνουν τα ίδια τα κανάλια, ύστερα από το δειγματοληπτικό  έλεγχο της Αρχής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: