11.12.12

Η «αριθμητική» του ΕΣΡ




Πόσα είναι τα μέλη του ΕΣΡ που πρέπει να αντικατασταθούν; Με το χάλι της ελληνικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, δεν είναι εύκολη απάντηση, αν και η λειτουργία της Ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής είναι στον αέρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.


 Η ενημέρωση που έχει φτάσει  στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από το ΕΣΡ είναι για τρία  μέλη, αν και υπάρχει η ισχυρή άποψη νομικών που αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για τεσσάρων.  Η θητεία των τριών που σίγουρα έχει λήξει μέσα από τις διαρκείς παρατάσεις από τις 28 Φεβρουαρίου 2012, είναι του προέδρου Ιωάννη Λασκαρίδη και των μελών, Εύης Δεμίρη και Γιάννη Παπακώστα. 

Υπάρχει και το ζήτημα της θητείας του Κωνσταντίνου Αποστολά για το οποίο είναι ήδη ενήμερη η διάσκεψη των Προέδρων, υπό το Β. Μεϊμαράκη. Η 4ετής θητεία του έληξε στις 28-2-2012 και σύμφωνα με τον Ν.4055/2012 δεν μπορεί  να γίνει ανανέωση  αφού συνολικά είναι στο ΕΣΡ  ως μέλος 6 χρόνια  και 10  μήνες. Κατά τον πρόεδρο της Αρχής, Ι. Λασκαρίδη, ο οποίος και πρότεινε και τον Κ. Αποστολά πως τον καλύπτει η διάταξη του συγκεκριμένου νόμου. Αν πάντως η Διάσκεψη καταλήξει σε ένα νέο σχήμα που δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση είναι πολύ πιθανό  να εκπέσουν οι αποφάσεις στο ΣτΕ και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η αδειοδότηση  των τηλεοπτικών σταθμών να βρεθούν στο κενό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: