28.11.12

ΕΣΡ: Νόμιμο το Euronews στα ελληνικά




Θετική απάντηση από το ΕΣΡ για την ελληνική μετάδοση του Euronews. Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, σε ολομέλεια, πως η υφιστάμενη νομοθεσία  (35.92/2007) που εισήγαγε ο πρώην υπουργός επικρατείας, Θόδωρος Ρούσοπουλος, επιτρέπει και τη μετάδοση, στο επίγειο ψηφιακό δίκτυο, και στην ελληνική γλώσσα, εκτός από την αγγλική και τη γαλλική, μέσα από το μπουκέτο της ΕΡΤ. Το ερώτημα έθεσε το  Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας διοίκησης, το οποίο και διενεργεί σχετικό έλεγχο για τη σύμβαση της ΕΡΤ με το Euronews, στο οποίο είναι μέτοχος.



Στην απάντηση του το ΕΣΡ δηλώνει πως το δεν υποβλήθηκε αίτησης εκπομπής από το  Euronews και δεν πραγματοποιήθηκε  ελληνόγγλωση εκπομπή προγράμματος  συμπληρώνοντας πως δεν υφίσταται πεδίο ελέγχου από τη ραδιοτηλεοπτική αρχή  Το ΕΣΡ, εφόσον, όπως αναφέρει είναι αληθείς οι δηλώσεις του Euronews, και το ελληνόφωνο πρόγραμμα δεν διαφέρει από το αγγλικό,  τότε μπορεί να εκπέμπει επίγεια χωρίς άδεια, διότι έτσι ορίζει ο νόμος. Δηλαδή εκτιμάται πως «η εν λόγο μετάδοση εντάσσεται στην κανονιστική εμβέλεια του άρθρου 14 παρ 3 στοιχ. Α  εδαφ. Του ν. 33592/ 2007 και πληροί τους όρους του νόμου, ούσα κατά αρχήν νόμιμη.

Με άλλα λόγια  το ΕΣΡ δέχεται πως ο νόμος του Θ. Ρούσοπουλου όπως επιτρέπει την ψηφιακή μετάδοση των ιδιωτικών σταθμών χωρίς άδειες, έτσι επιτρέπει και στην ΕΡΤ, να μεταφέρει ξενόγλωσσα πρόγραμμα, και κατ΄ επέκταση ελληνικά, δίχως άλλη δήλωση. Όσο εξωπραγματικό φαντάζει δηλαδή το γεγονός πως η Ελλάδα συζητάει για τη μετάδοση στα ελληνικά του  Euronews, άλλο τόσο φαντάζει απίστευτο πως όποιος έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΡΤ, θα εκπέμπει με βάση αυτό το καθεστώς.  Όμως αυτόν το νόμο κανείς δεν τον αμφισβήτησε το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: