20.7.12

Πως η Ελλάδα χάνει λεφτά από τις συχνότητες



Από σήμερα στις 3.00 το πρωί σταματάει η αναλογική μετάδοση σήματος από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού για τους ιδιωτικούς σταθμούς . Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση προχωράει χωρίς να εισπράττει έσοδα από το δημόσιο, δίχως  να χορηγούνται άδειες και χωρίς να διευρύνεται ο ανταγωνισμός. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση μειώνει συντάξεις και αποδοχές, η ίδια η Τρόικα συναινεί στη διανομή του φάσματος των συχνοτήτων χωρίς κανόνες, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς άνισου ανταγωνισμού.

Οι συχνότητες είναι ένας περιορισμένος πόρος του ελληνικού δημοσίου.  Εξακολουθεί να καταπατείται από το δημόσιο και τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών αφού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να διεκδικήσουν χρήματα από τους ιδιοκτήτες των περισσότερων σταθμών. Έτσι λοιπόν την ίδια ώρα που οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν το ποσό των 40 ευρώ για την  αγορά του ψηφιακού δέκτη δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους σταθμούς, να εκπέμψουν ψηφιακά χωρίς άδεια, και ορισμένοι εξ αυτών να μην πληρώνουν ούτε σεντ στο ελληνικό δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων. Έτσι σε λίγες μέρες, διάφοροι σταθμοί (και βουλευτές) που πουλάνε, χαλιά και κουβέρτες, μίσος και ρατσισμό, βιβλία και μασαζοκαλσόν θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν και ψηφιακά, με έγγραφή βεβαίωση από το ΕΣΡ, χωρίς να έχουν λάβει ποτέ άδεια. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ρόλο της Τρόικα, οι ρυθμίσεις αυτές, όπως πχ η αδειοδότηση των σταθμών αφού πρώτα εκπέμψουν, προβλέπονται στο Μνημόνιο 2.
Ειδικά στην περίπτωση των αδειών υπάρχει η απόφαση  της ολομέλειας του ΣτΕ 3578/ 2010 η οποία κρίνει αντισυνταγματικό το καθεστώς της προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, την οποία όμως αρνήθηκαν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις  Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: