20.7.12

50 εκατ. ευρώ από τη Multichoice!


 Για τις συχνότητες δεν πληρώνουν όλοι. Ως σήμερα σύμφωνα με τη νομοθεσία τέλος χρήσης συχνοτήτων καταβάλουν οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας το οποίο αντιστοιχεί στο 2% επί του τζίρου τους. Όταν όμως υπάρχουν εκλογές το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας της νομοθεσίας, χάνει ως και 12 εκατ. ευρώ , αφού οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί υποχρεώνονται να μεταδώσουν δωρεάν να μηνύματα των κομμάτων και σε αντάλλαγμα απαλλάσσονται από τα τέλη.   
Υπάρχει ακόμη είναι η περίπτωση της Multichoice  η οποία μόνο για το επίγειο της σήμα κατέβαλε στην ΕΡΤ , 50 εκατ. ευρώ από το 1995 ως και σήμερα! Επιπλέον,  τόσο η  Multichoice όσο και ο ΟΤΕ πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο και για το δορυφορικό σήμα για την άδεια συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης, που έχουν λάβει και ένα κλιμακωτό ετήσιο τέλος. Χρήματα επίσης για τις άδειες που λαμβάνουν πληρώνουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αντιθέτως δεν πληρώνουν οι περιφερειακοί σταθμοί που εκπέμπουν σε όλη τη χώρα ,η ΕΡΤ και το Κανάλι της Βουλής για τη χρήση των συχνοτήτων.

Το εντυπωσιακό είναι πως με αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να διευρυνθεί η αγορά αφού για να εκπέμψει κάποιος ψηφιακά πρέπει προηγουμένως να έχει αναλογική εκπομπή, συνεπώς αν υπάρχει ένας ιδιωτικό δίκτυο του εξωτερικού που θέλει να εκπέμψει, πρέπει πρώτα να αγοράσει ένα ζημιογόνο κανάλι. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Euronews Greece, το οποίο θα εκπέμψει στο τέλος του έτους, με τη συνδρομή της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: