Νέος κύκλος πιέσεων από την Τρόικα, υπουργούς, και παράγοντες της δημόσιας ζωής, για να περιορίσει τον αριθμό των ΜΜΕ της η ΕΡΤ Αν και για μια ακόμη φορά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού , Τηλέμαχος Χυτήρης, διέψευσε πως υπάρχει τέτοιο αίτημα από τους δανειστές της χώρας, στο παρασκήνιο οι πιέσεις είναι φορτικές και ίσως επανέλθει το σενάριο της μείωσης του ανταποδοτικού τέλους.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να κλείσει η ΕΡΤ ή κάποια , πέρα από τη ρητορεία για λίγο δημόσιο τομέα αν υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος. Η απάντηση είναι προφανής. Όσο τα έσοδα της ΕΡΤ στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος των 300 εκατ. ευρώ και δεν επιβαρύνεται καθόλου ο προϋπολογισμός, δεν υπάρχει προφανής λόγος να υποστεί τέτοια «ποινή» η ΕΡΤ εφόσον πλέον εμφανίζει πλεονάσματα ,διαχειρίζεται με (περισσότερη) διαφάνεια το τέλος και αποχωρεί σταδιακά από το πεδίο της ιδιωτικής τηλεόρασης, Το αντίθετο, με τα χρήματα από το ανταποδοτικό χρηματοδοτεί παραγωγές, αγοράζει ταινίες από εταιρείες διανομής και επιστρέφει ένα μέρος των χρημάτων με τη μορφή της φορολογίας και των εισφορών στα ταμεία στο κράτος
Αντιθέτως το ερώτημα είναι πως λειτουργεί η ιδιωτική τηλεόραση, η οποία είναι ζημιογόνος και ένα μέρος της σε καθεστώς επιτήρησης, εξαιτίας των απίστευτων επιλογών που έγιναν στο παρελθόν, σε πρόγραμμα και αμοιβές και των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι.
Το μπαλάκι βρίσκεται στην κυβέρνηση, η οποία 18 μήνες μετά τις εκλογές οφείλει να ορίσει τους κανόνες στην τηλεοπτική αγορά, να οργανώσει τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, κόβοντας τους τζαμπατζήδες που χρησιμοποιούν το φάσμα των συχνοτήτων, χωρίς να πληρώνουν και να μετατρέψει την ΕΡΤ σε πυλώνα της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς που θα σώσει θέσεις εργασίας στη βαθιά ύφεση.
1 σχόλιο:
Επιτέλους, βρήκαν και κάποιον να καταλαβαίνει πόσο αναγκαία είναι η ΕΡΤ σε αυτές τις εποχές. Αν κλείσει ο συγκεκριμένος δίαυλος, οι άλλοι που θα μείνουν θα είναι μια ζωή ανάπηροι...
Δημοσίευση σχολίου