31.3.11

Η μάχη των ισολογισμών



Ζήτημα κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών  στις εφημερίδες θέτουν  εκτός από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους και 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το Γιώργο Χαραλαμπόπουλο. Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, απαντά , λέγοντας πως μια τέτοια κατάργηση αποτελεί «πλήγμα στην ενημέρωση  των πολιτών, υπογραμμίζοντας πως «οργανώσεις επιχειρηματιών, με τη συνδρομή γνωστών εκδοτικών επιχειρήσεων του ημερησίου και περιοδικού τύπου, πιέζουν για την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής «
Οι εφημερίδες που πλήττονται από την εξέλιξη αυτή είναι κυρίως οι οικονομικές και τις κομματικές ("Ριζοσπάστης", "Αυγή")  με σοβαρές συνέπειες για τις θέσεις εργασίας στην εποχή της ύφεσης. Ο αντίλογος από τις επιχειρήσεις είναι πως η υποχρεωτική δημοσίευση σε 3 εφημερίδες (τοπικές, οικονομικές, πολιτικές)   επιβαρύνει από 1.500 ως 5.000 ευρώ  ετησίως με τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη εποχή. Οι 17 βουλευτές προτείνουν μια σταδιακή αλλαγή της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο και την υποχρεωτική ανάρτησή τους στο, υπό δημιουργία  (ηλεκτρονικό) Γενικό  Εμπορικό Μητρώο Η  ΕΣΗΕΑ "ανταπαντά" επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, τονίζοντας πως  "είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίζει <<ένα ικανό επίπεδο διαφάνειας και ασφάλειας>> για τις δραστηριότητες των εταιρειών" . Επισημαίνει πως ούτε το Internet «και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων «μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα».
Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της ακόμη. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας  δήλωσε ότι ήδη η κυβέρνηση το μελετά και θα φέρει μια υπεύθυνη ρύθμιση που θα αφορά όλες τις δημοσιεύσεις. Το ερώτημα είναι αν σε αυτή τη μάχη θα νικήσει το υπουργείο Ανάπτυξης με τον Μ. Χρυσοχοϊδη  ή το υπουργείο Πολιτισμού, με τον Τ. Χυτήρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: