12.10.10

Συζητήσεις μέσα στην κρίση

>Κορυφώνεται η κρίση στα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας εξαιτίας της διακοπής της ενίσχυσης τους με έμμεσο τρόπο με κρατικά κονδύλια, αλλά και των τραπεζικών δανείων σε συνδυασμό με τη μείωση των κυκλοφοριών και της διαφημιστικής δαπάνης. Δύο από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της χώρας επέλεξαν τη λύση των απολύσεων του προσωπικού,  ενώ ταυτόχρονα απομακρύνσεις προσωπικού συμβαίνουν σε όλα τα media με διαφορετικό ρυθμό. Ταυτόχρονα, μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός δίνει μάχη για να κρατηθεί "ζωντανός". 



Στο επίκεντρο εκτός από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα media ίσως και στο 30% , αλλά και των μισθών. Σήμερα είναι προγραμματισμένη  (14.30) η συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΙΗΕΑ  με την ΕΣΗΕΑ, με αντικείμενο καταρχήν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ ενδέχεται να υπάρξει ραντεβού και με την ΕΠΗΕΑ.  Τόσο η ΕΙΗΕΑ όσο και η ΕΣΗΕΑ ως τώρα δεν έχουν καταθέσει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, εκτός από την εύκολη λύση της ενίσχυσής τους από το κράτος, αν και εδώ και καιρό , τα οικονομικά των συγκροτημάτων «φωνάζουν από μακριά».

Την ίδια ώρα που δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους στα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΑ δεν δημοσιεύει τη σχετική λίστα με τα στοιχεία του 2009 για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο δημόσιο. Σήμερα στο ΣτΕ συζητείται  η προσφυγή της ΕΣΗΕΑ μετά από την πρώτη  δημοσίευση (2005)  των ονομάτων της λίστας των δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «Η δημοσιοποίηση των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων όχι μόνο δεν τους εκθέτει, αλλά αντιθέτως, υπηρετώντας την αρχή της διαφώτισης, τους προστατεύει από κακόβουλα σχόλια» συμπληρώνει η ΕΣΗΕΑ.


Υποδομές για τις περιγραφές

Λεφτά στη συνδρομητική τηλεόραση υπάρχουν, αλλά το ερώτημα είναι που θα κατευθυνθούν.  Χθες , η Forthnet συμφώνησε να διαθέσει 176 εκατ. ευρώ για 4 χρόνια για τις 14 από τις 16 ομάδες της SuperLeague, εξασφαλίζοντας ,σε περιβάλλον ύφεσης, μια σοβαρή πηγή χρηματοδότησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης πρότεινε στη SuperLeague να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο , βάσει του οποίου μικρό μέρος των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα κατευθυνθούν για τις υποδομές των γηπέδων, όπως είναι ο χλοοτάπητας ή τα δημοσιογραφικά θεωρεία , έτσι ώστε οι μεταδόσεις να τηρούν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές.  Ένα γήπεδο στο οποίο να μπορεί να παιχθεί ποδόσφαιρο και ο δημοσιογράφος  που περιγράφει τον αγώνα, να μην αισθάνεται την καυτή ανάσα των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας.

**Ποιοι προσπάθησαν ακόμη και χθες να βάλουν «φρένο» στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ  Forthnet και SuperLeague;

Short stories

 **Απολύθηκε από την «Ελευθεροτυπία» ο αρχισυντάκτης του οικονομικού ενθέτου και διευθυντής της ηλεκτρονικής www.enet.gr  , Γιώργος Παπαγεωργίου. Παράλληλα, παραιτήθηκε από την αρχισυνταξία του «Βήματος» ο Βασίλης Χιώτης.


**Διαδήλωση για το κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων». Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, διοργανώνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια, οι εργαζόμενοι στα “Ελληνικά Γράμματα,  ο σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου και τα πρωτοβάθμια σωματείου του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα  .

**Κινητικότητα για την προκήρυξη από την ΕΡΤ των 700 θέσεων έκτακτου προσωπικού. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως  ο αναπληρωτής υπουργός  Πολιτισμού , κατάφερε να εξασφαλίσει τις υπογραφές των συναδέλφων του υπουργών , Εσωτερικών και Οικονομικών και το σχετικό έγγραφο έχει πάει στο γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Η Κοινή υπουργική απόφαση πρόκειται να δημοσιευτεί ως την Τετάρτη και ως την Παρασκευή να αναρτηθεί η  πρώτη  προκήρυξη που θα δίνει περιθώριο 10 ημερών για την υποβολή των αιτήσεων

** Σε ακρόαση  καλείται και η διοίκηση του  τηλεοπτικού  σταθµού  Kontra,  για  παροχή  διευκρινίσεων  σχετικά με τη µεταβολή του χαρακτήρα από µη ενηµερωτικό σε ενηµερωτικό. Για ενδεχόμενη παραβίαση των διατάξεων σχετικά με την πολυφωνία καλούνται σήμερα από το ΕΣΡ, η ΝΕΤ και ο Σκάι.

**Υπεγράφη χθες η συμφωνία μεταξύ του Σκάι και του  διαδικτυακού καναλιού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Europarl TV.  Η συνεργασία αυτή παρέχει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές και τους επισκέπτες του www.skai.gr να έχουν πρόσβαση στα νέα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Το αρχείο του Europarl TV περιέχει μέχρι στιγμής 2000 βίντεο, τα οποία διατίθενται και στις 22 γλώσσες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: