8.11.09

Το ανταποδοτικό των 298,9 εκατ. ευρώ

Το εντυπωσιακό ποσό των 298, 9 εκατ. ευρώ (2008) εισπράττει ετησίως η ΕΡΤ . Η κρατική ραδιοτηλεόραση βρίσκεται στο καθεστώς της τριπλής χρηματοδότησης , με έσοδα από τους πολίτες και την αγορά. Κύρια πηγή εσόδων είναι το ανταποδοτικό τέλος (79,51% των εσόδων), και ακολουθούν τα χρήματα από τη διαφήμιση, ύψους 50 εκατ. ευρώ και τον κρατικό προϋπολογισμό (5 εκατ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα η NetMed Hellas πληρώνει «ενοίκιο» για τη χρήση των συχνοτήτων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ώστε να βγαίνει στον αέρα το αναλογικό συνδρομητικό της πρόγραμμα

Η ΝΔ στις 6 Δεκεμβρίου 2005 αύξησε το τέλος κατά 30% φτάνοντας το ανά νοικοκυριό στα 4, 24 ευρώ. Οι δύο προηγούμενες αυξήσεις έγιναν επί κυβέρνησης Σημίτη την 1η Ιουλίου 2003 κατά 5% στα 3,08 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2004 , επίσης κατά 5% φτάνοντας στο 3,24 ευρώ ανά νοικοκυριό Σημειώνεται πως η ΔΕΗ, για την είσπραξη του τέλους , παρακρατεί ποσοστό 0,5% , επί του συνολικού ποσού.

Την οικονομική περίοδο 2003-04 το ανταποδοτικό τέλος αυξάνεται στα 194 εκατ. ευρώ και την επόμενη σε 215 εκατ. ευρώ φτάνοντας το 2004-05 στα 222 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η αύξηση κατά 30% στο τέλος του 2005 με αποτέλεσμα την οικονομική περίοδο 2005-06 , τα έσοδα να ανέλθουν στα 258 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η 18μηνη χρήση (1.7.2006-31.12.2007) με συνολικά έσοδα 440 εκατ. ευρώ -και κατ΄ αντιστοιχία στη 12μηνη χρήση σε 291 εκατ. ευρώ. Το 2008 τα έσοδα έφτασαν τα 298 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως η ΕΡΤ να εμφανίζει κερδοφορία, παρά μόνο στα λειτουργικά κέρδη .


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

**Άλλη μια εφημερίδα στα περίπτερα. Αυτή τη Δευτέρα κυκλοφορεί ο νέος «Ελεύθερος Τύπος» από την DBAS Εκδοτική» και τους Αλέξη Σκαναβή και Δημήτρη Μπενέκο , πρώην διευθυντική στελέχη του «Έθνους» οι οποίοι και αγόρασαν τον τίτλο από το Θ. Αγγελόπουλο.

**Στην έκδοση του δωρεάν περιοδικού «Vice» προχωρεί την επόμενη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου η ομάδα της «Lifo». Πρόκειται για ένα περιοδικό με μεγάλη απήχηση στις νέες ηλικίες που κυκλοφορεί σε 24 χώρες και σύντομα, ως το τέλος του έτους σχεδιάζει να φτάσει τις 30.

**Μάχη ονομάτων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Με τη μετονομασία του ΒΗΜΑ 99,5 «απαντά» ο ΔΟΛ στη συνεργασία Κοντομηνά – Μπόμπολα που δημιούργησαν το Θέμα 989. Η έναρξη του νέου προγράμματος του ΒΗΜΑ 99,5 θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου.


Big stories
Ως «κακόβουλη και υποβολιμαία» χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΕΡΤ την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ για τη σύμβαση χορηγίας της «Αθλητικής Κυριακής» υποστηρίζοντας πως οι συντάκτες της «αγνοούν ή επιλέγουν να αγνοούν ορισμένες από τις βασικές πρακτικές της τηλεοπτικής διαφημιστικής αγοράς στην Ελλάδα». Κατά τη διοίκηση της ΕΡΤ, η εταιρεία «δεν έχει απώλεια εσόδων, καθώς η συγκεκριμένη σύμβαση χορηγίας κατ΄ ουδένα τρόπο εμποδίζει ή αποκλείει άλλους χορηγούς ακόμα και ομοειδείς να διαφημιστούν στα ίδια προγράμματα». «Το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε ένα εξαιρετικό τεχνολογικά μηχάνημα για την ανάλυση ποδοσφαιρικών φάσεων για μια τριετία, μόνο στα θετικά μπορεί να καταγραφεί και όχι αντίθετα, όπως οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες η χορηγός του προγράμματος που αφορά σ στην ενότητα των στιγμιότυπων της Αθλητικής Κυριακής» , αλλά και του UEFA Champions League προσφέρει για την τριετία της συμφωνίας το μηχάνημα με τις εικονικές φάσεις και τον παρουσιαστή- αναλυτή, Παναγιώτη Γκώνια «Όσοι δε ομιλούν για χαρακτηριστικά <<χαριστικής συμβάσεως>>, προφανώς και δεν γνωρίζουν την αγοραία αξία ενός μηχανήματος σαν αυτό, η χρήση του οποίου παραχωρείται στην ΕΡΤ με την συγκεκριμένη σύμβαση, με την οποία η ΕΡΤ αναλαμβάνει υποχρεώσεις έναντι του χορηγού εντός του πλαισίου των διατάξεων του ισχύοντος Π.Δ. 100/2000»>. Η ΕΡΤ κατηγορεί τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ πως «εδώ και πολύ καιρό καταφεύγει στην προσφιλή μέθοδο της λασπολογίας αναζητώντας <<διέξοδο>> με τις ανακοινώσεις του περί <<σκανδάλων> στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων επί προσωπικού θέματος του» Ακόμη η διοίκηση της ΕΡΤ κάνει λόγο για «απόπειρα εκφοβισμού της» για υπόθεσή του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ που εκκρεμεί στα δικαστήρια, καθώς ήδη έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: