12.2.16

Για να μην διαδηλώνουμε δίπλα σε αυτούς που μας απέλυσαν...

Μετά και τη χθεσινή τραγική συζήτηση στη Βουλή οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις. Ο νόμος 4339/2015 έχει πολλά προβλήματα. Επιπλέον η τροπολογία που ψηφίστηκε και μεταφέρει τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης από το ΕΣΡ στο υπουργείο Επικρατείας είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει, πολύ πιθανά την ακύρωση της διαδικασίας. Είναι ένα μεγάλο λάθος που μαζί με τον ορισμό 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας  θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα λάθη, όπως η επιβολή με νόμο, λουκέτων στην  τηλεοπτική αγορά. Το γεγονός ότι η τηλεόραση είναι άθλια και πρέπει να αλλάξει δεν συζητείται, αλλά ο τρόπος που επιλέγει η κυβέρνηση είναι εσφαλμένος.



Η υπόθεση  της αδειοδότησης πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.  Η ΕΙΤΗΣΕΕ και η  DIGEA μαζί με τα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη λειτουργία μιας κλειστής αγοράς χωρίς άδειες, που παραχωρεί τεράστιες εξουσίες, σε όσα την ορίζουν., Το λάθος με το λουκέτο στην ΕΡΤ και τα χαμόγελα ειρωνίας επί των ερειπίων του Ραδιομεγάρου, με την αφαίρεση μίας ψηφιακής συχνότητας από την κρατική ραδιοτηλεόραση και την παράλληλη αδειοδότηση της  Digea με τη συνδρομή του πρώην γενικού διευθυντή της ΝΔ, είναι ορισμένες σοβαρές ενδείξεις της αλαζονείας που επικράτησε.

Η βούληση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας σε 3, μέσα από διαδικασία που θα ελέγχει η ίδια, είναι εξίσου προβληματική. Είναι και επί της ουσίας επιχείρηση  να υποστεί η άλλη πλευρά των ιδιοκτητών ένα σοβαρό πλήγμα ως απάντηση για την άθλια πολεμική που κάνει στην κυβέρνηση, όχι μόνο σε επίπεδο πληροφόρησης, αλλά και εξαιτίας της σύμπραξης με το ΔΝΤ, χορηγώντας τους κάθε τόσο ραβασάκια που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.


Υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα πριν καν δημιουργηθεί. Ο νόμος 4339/2015  επιδέχεται βελτιώσεων. Η κύβερνηση πρέπει να λάβει υπόψη της, τις σοβαρές παρατηρήσεις που υπάρχουν επί των σφαλμάτων και να τα διορθώσει. Η ΝΔ που κάνει τη δεύτερη φωνή στους ιδιοκτήτες πρέπειν να αποφασίσει να λειτουργήσει θεσμικά και να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Άλλωστε η διαπλοκή  τη διαπερνάει για δύο δεκαετίες και ήρθε ο καιρός για την απεξάρτηση,.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ,  παρακολουθεί με τέτοιο ενδιαφέρον τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που δεν διαθέτει ούτε site. Οφείλει να   καθίσει σε ένα διάλογο με ανοικτές θύρες και να εξηγήσεις τις θέσεις της. Διότι, για τη διαπλοκή και την ανομία στα ΜΜΕ, δεν λέει κουβέντα.Τον περασμένο Ιούλιο, βάφτισε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως συμβολή στο διάλογο!

Η Βουλή οφείλει να λάβει πρωτοβουλία και να συγκροτήσει μια επιστημονική επιτροπή που να παρουσιάσει άμεσα ένα πόρισμα, με διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές για τις τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και την οικονομική πραγματικότητα.

Η αδειοδότηση μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα δύο μηνών, αν όλοι θελήσουν να ανταποκριθούν.  Είναι αδιανόητη η μή συγκρότηση του ΕΣΡ, παραβιάζοντας το Σύνταγμα.
Το νέο ΕΣΡ θα μπορέσει να αποφασίσει για τις άδειες, με βάση το επιστημονικό πόρισμα της Βουλής. Οι νέοι αδειούχοι τηλεοπτικοί σταθμοί  και το δημόσιο θα πρέπει να δεσμευτούν με συμβάσεις παραχώρησης επί των αδειών με συγκεκριμένες ρήτρες που θα διασφαλίζουν, το κράτος, τον επιχειρηματία, τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.  Η ευθύνη θα ανήκει μετά στο ΕΣΡ να εφαρμόσει τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Είναι ζήτημα συνεργασίας με τις άλλες αρχές και υπηρεσίες του κράτους, από το ΣΔΟΕ μέχρι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να αντιμετωπισθεί η διαπλοκή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: