1.2.16

Να δώσει τις άδειες το ΕΣΡ και "να τους ταράξει στη νομιμότητα"!

Σε ένα κρίσιμο σημείο βρίσκεται η υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναινέσει στο ΕΣΡ και να εφαρμόσει τους νόμους και το Σύνταγμα προξενεί ερωτηματικά για τους στόχους του νέου προέδρου της ΝΔ. Είναι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσο μεγάλος ο βαθμός εξάρτησης  του κόμματος από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα- για να θυμηθούμε τον όρο του πατρός του- ώστε να είναι υποχρεωμένος να μην σέβεται τους θεσμούς της χώρας. Ή φοβάται και εκείνος πως με μια αλλαγή στο επικοινωνιακό πεδίο με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το πολιτικό τοπίο θα προσδιοριστεί για την επόμενη 20ετία;


Η στάση του προέδρου της ΝΔ αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει  μια υψηλού ρίσκου κίνηση με τροπολογία να αναθέσει στο κοινοβούλιο τον ορισμό του αριθμού των αδειών. Η τροπολογία αυτή που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο επιχειρεί με άλλο τρόπο να διατηρήσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κάνει εκείνη την επιλογή των τηλεοπτικών σταθμών που θα εκπέμπουν. Ο αριθμός των αδειών είναι το σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, η οποία έχει την υποστήριξη των τηλεοπτικών σταθμών που ως σήμερα εκπέμπουν

 Αυτή η αρμοδιότητα υπήρχε και στο νόμο Ρουσόπουλου να επιλέξει τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που θα εξέπεμπαν αναλογικά και τότε είχε τη  σύμφωνη γνώμη της ΕΙΤΗΣΕΕ, καθώς τότε γνώριζαν πως δεν μπορούσε ν α μπει άλλος στην αγορά, παρά μόνο όσοι εξέπεμπαν το 2007. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και το επιχείρημα της ΝΔ περί αντισυνταγματικότητας έχει ισχυρή βάση. Η τρέχουσα και πιο ισχυρή ερμηνεία είναι πως την αρμοδιότητα για το σύνολο της ραδιοτηλεόρασης ανήκει στο ΕΣΡ και όχι στον εκάστοτε υπουργό ή τη Βουλή.  Η κυβέρνηση επέλεξε να αντιγράψει στο σημείο αυτό το νόμο Ρουσόπουλου αποκτώντας έτσι αποφασιστικό ρόλο στη μετέπειτα διαμόρφωση του τοπίου στην τηλεόραση. Η ΝΔ από την πλευρά της διαμηνύει πως είναι πρόθυμη να επιστρέψει στη συζήτηση για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ, αν πάρει την αρμοδιότητα για τον ορισμό του αριθμού των αδειών, κάτι που έχει ζητήσει η ΕΙΤΗΣΕΕ  Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί πως εάν περιοριστεί ο αριθμός των αδειών  θα πληγεί η διαπλοκή.



Αυτά είναι τα δεδομένα των τελευταίων ημερών. Για να είναι πλήρης η εικόνα θα πρέπει να προστεθεί πως το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό. Οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις ανατρέπουν επίσης τα όσα είναι γνωστά για τη λειτουργία της οικονομίας και μπορούν να λειτουργούν μόνο με δανεισμό που δεν συνοδεύεται από ενυπόθηκες εγγυήσεις, τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά, στο μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν καταζητούμενοι επιχειρηματίες, ενώ συνάμα έχουν απολύσει και ένα σημαντικό τμήμα του προσωπικού τους.


Βρίσκεται η κυβέρνηση σε ένα κομβικό σημείο επιμένοντας για τον προσδιορισμό του  αριθμό των τηλεοπτικών αδειών μέσα από τη Βουλή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν θέλουν την αδειοδότηση, όπως ορισμένα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ - να προσβάλουν τη διαδικασία στο ΣτΕ και στην ΕΕ, την ίδια ώρα που οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα υβρίζουν προσωπικά τον υπουργό Νίκο Παππά και θα λένε το παραμυθάκι με τη Βόρειο Κορέα, αφού πρώτα έχουν ξεπλύνει τα χέρια τους από το σκάνδαλο του λουκέτου στην ΕΡΤ.
Η διαδικασία αδειοδότησης μπορεί και πρέπει να προχωρήσει και ο τρόπος υπάρχει. Η ΕΙΤΗΣΕΕ επικαλούμενη το κοινοτικό δίκαιο θέλει να μην υπάρχει προσδιορισμός του αριθμού των αδειών, με το επιχείρημα της τεχνολογίας.  Η προσωπική μου άποψη είναι πως μπορεί να γίνει μια υποχώρηση και να γίνει δεκτό το αίτημα που για λογαριασμό της ΕΙΤΗΣΕΕ μεταφέρει η ΝΔ και να υπάρξουν ρήτρες στη σύμβαση που θα συνοδεύει την άδεια της τηλεοπτικής εταιρείας.Οι ρήτρες αυτές θα δεσμεύουν τον ιδιοκτήτη έναντι του δημοσίου, των ταμείων και των εργαζομένων ακόμη κι αν πουλήσει την εταιρεία ή παραχωρήσει την άδεια. Ένα σοβαρό ΕΣΡ που θα παρακολουθεί τα οικονομικά των εταιρειών θα μπορεί στη συνέχεια να ελέγξει, αν πχ ο αδειούχος ασκεί αθέμιτη επιρροή ή νοθεύει τον ανταγωνισμό χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα από τις συμβάσεις που συνάπτει η συγγενής και διαπλεκόμενη εταιρεία κατασκευών. Θα μπορεί σε συνεργασία με την περιφέρεια να εφαρμόζει το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών και να κλείνει τις εταιρείες που δεν τηρούν τις στοιχειώδης προδιαγραφές του νόμου για ίδια κεφάλαια. Επίσης, το πιο σημαντικό θα μπορεί να εφαρμόζει ουσιαστικά την υφιστάμενη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία που προβλέπει κλιμάκωση των προστίμων σε μία συμμόρφωση και φτάνει ως και την ανάκληση της άδειας.  Αυτός είναι ένας έντιμος τρόπος να μην υπάρξει καμία σοβαρή διαμαρτυρία για το διαγωνισμό, να χορηγηθούν οι άδειες και ύστερα το ΕΣΡ και οι λοιπές Αρχές ..."να τους ταράξουν στη νομιμότητα".  


Δεν υπάρχουν σχόλια: