4.4.15

Κυβέρνηση: Πληρώστε το “ενοίκιο” για τις συχνότητες



Στην έκδοση αποφάσεων καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος για τη χρήση συχνοτήτων  από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για το διάστημα 2011- 2014, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί καλούνται άμεσα να πληρώσουν το ποσό των 24,1 εκατ. ευρώ και οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης  το ποσό των 16,2 εκατ.  ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι άμεσα απαιτητά.


Τα δεδομένα  προέρχονται από επεξεργασία που έκανε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και καταγράφονται με επιφύλαξη καθώς  δεν είναι σαφές αν έχει συνυπολογιστεί  το ποσό που αφαιρείται από την δωρεάν μετάδοση των πολιτικών διαφημίσεων στις ευρωεκλογές του 2014, ή τι έχει συμβεί με τηλεοπτικές εταιρείες που στον ισολογισμό τους δηλώνουν πως έχουν επιβαρυνθεί με την πληρωμή των τελών. Ακόμη υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό των τελών σε βάρος της  Forthnet, σε 3,5% επί των ακαθάριστων εσόδων, έναντι 3% που προβλέπει ο νόμος. Μέχρι το 2010, πάρα πολλοί σταθμοί ήταν συνεπείς, ενώ στην περίπτωση της Forthnet επισημαίνεται πως έχει καταβληθεί το ποσό των 77 εκατ. ευρώ.  


 Υπενθυμίζεται πως το ενοίκιο των συχνοτήτων ορίζεται στο 2%  επί του κύκλου εργασιών για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ανά έτος, ενώ για τις εταιρείες- πάροχους συνδρομητικής τηλεόρασης, είναι κλιμακωτό από 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων, ως 3%.  Ο νόμος δεν προβλέπει την καταβολή τελών από τα περιφερειακά ή τα τοπικά κανάλια. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπήρξε αντίδραση από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: