22.4.15

Ανοχή στα τυχερά τηλεοπτικά παιχνίδια



Σε ισχύ παραμένει το καθεστώς μετάδοσης των τυχερών τηλεοπτικών παιχνιδιών, μετά και από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Το ανώτατο δικαστήριο με την 2119/2014 δικαίωσε τηλεοπτικό σταθμό προβολή τυχερών παιχνιδιών χωρίς προηγούμενη άδεια, ακυρώνοντας πρόστιμα συνολικού ύψους 920.000 ευρώ.


Το  ΣτΕ στην απόφαση του επισημαίνει πως ό,τι η αρμοδιότητα χαρακτηρισμού ενός παιχνιδιού ως τυχερού ανήκει αποκλειστικά στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Κι ακόμη πως για να υφίσταται υποχρέωση λήψης άδειας για την προβολή τυχερού παιχνιδιού από τα τηλεοπτικά Μέσα είναι απαραίτητη η προηγούμενη έκδοση από την ΕΕΕΠ του προβλεπόμενου από το νομό Κανονισμού ∆ιεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων. Στην προκειμένη περίπτωση  επιβολής  των προστίμων η ΕΕΕΠ δεν είδε εκδώσει τον επίμαχο Κανονισμό, και συνεπώς, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας (Ν.4209/2103) τα “τυχερά τηλεπαιχνίδια”.



Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων  τον περασμένο Ιούλιο  υπέβαλε εκτενή και αναλυτική εισήγηση στον  πρώην Υπουργό Οικονομικών,  Γκίκα Χαρδούβελη προτείνοντας την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να απαγορευθούν τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται και μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Σύμφωνα με την Επιτροπή η απαγόρευση είναι ενδεδειγμένη για λόγους προστασίας του κοινού και κυρίως των ανηλίκων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. επισημαίνοντας ακόμη “ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν σημαντικά ευρύτερη διείσδυση στο κοινό από ό,τι το Διαδίκτυο”.
Από τότε πέρασαν σχεδόν 9 μήνες, και άλλαξε η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα της ΕΕΕΠ και έτσι δια της ανοχής, τα τυχερά τηλεπαιχνίδια συνεχίζονται στην τηλεόραση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: