24.3.15

Κόντρα στο Σύνταγμα η λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών χωρίς άδεια



Αντισυνταγματική και η λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών χωρίς άδεια. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, όπως και στην περίπτωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, πως η επ’ αόριστο παράτασης της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Οι δύο αυτές αποφάσεις του Συμβουλίου  από το 2010 και το 2014, υποχρεώνουν την πολιτεία  να προχωρήσει στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, και δημιουργούν της δυνατότητα στην κυβέρνηση ρύθμισης του τοπίου σχεδόν από μηδενική βάση.


Η απόφαση είναι η 3315/2014 με την οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή του ραδιοφωνικού σταθμού  HIT FM στη Ροδόπη, επί της απόφασης του ΕΣΡ για την οριστική διακοπή λειτουργίας του. Οι δικαστές έκριναν πως είναι αντισυνταγματική η- για αόριστο χρόνο- παράταση της λειτουργιάς ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι εκπέμπουν χωρίς άδεια και με αυθαίρετη κατάληψη συχνοτήτων για τη μετάδοση προγραμμάτων με αναλογικό σήμα.


Κατά το Συμβούλιο, η χωρίς χρονικό όριο ανοχή από την πολιτεία στην αυθαίρετη αυτή κατάσταση, αντίκειται στην αρχή του κράτους δικαίου, αλλά και  την συνταγματική αρχή της ισότητας. Με τα δεδομένα αυτά του Συμβουλίου  της Επικρατείας, η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί πιο εύκολο για να πετύχει το διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο περί αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Μέχρι στιγμής όμως παρατηρείται μια σημαντική καθυστέρηση στο πεδίο αυτό αν και πρόκειται για μια από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του “mail Βαρουφάκη» προς του Θεσμούς. Μέχρι τώρα όμως έχει δαπανηθεί πολύτιμος χρόνος στο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο αποτελέσματα και σε αυτό το πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: