28.2.15

Επιστρέφει η ΕΡΤ με αύξηση στο ανταποδοτικό


Μετά από αναμονή ενός μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα της ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί με την αύξηση του ανταποδοτικού τέλος κατά 1 ευρώ  το μήνα από 3 ευρώ που είναι σήμερα (ΝΕΡΙΤ) σε 4 ευρώ(ΕΡΤ) στο άμεσο μέλλον . Ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει το σύνολο των δομών της προηγούμενης ΕΡΤ, δηλαδή τους 3 σταθμούς εθνικής εμβέλειας, όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα και τις ορχήστρες.



Η κυβέρνηση, θα καταθέσει το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ την επόμενη Πέμπτη. Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται πως  το Σχέδιο Νόμου “δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου”, αλλά αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να <<ρίξει μαύρο>> και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση.” 


Το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν, ενώ  καθώς η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ανταποδοτικό τέλος “δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης” .Επιπλέον ρυθμίζει” επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα”.   Η περίοδος αυτή θα είναι επίσης μεταβατική καθώς σε διάστημα 1 έτους προβλέπεται  πως θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: