16.12.14

Το καθεστώς της ελεύθερης μετάδοσης των Τελικών

  

Τρεις θα είναι οι Τελικοί αγώνων ποδοσφαίρου θα μεταδοθούν ελεύθερα στο τέλος της σεζόν 2014-2015. Όπως συνήθως συμβαίνει  οι θεατές θα μπορέσουν  να δουν τους Τελικούς του Champions League και του Europa League, και πλέον αυτόν του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ο οποίος πέρυσι «κλειδώθηκε» από τον ΟΤΕ TV  και μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση από το ΣΚΑΪ. 



Η κοινή υπουργική απόφαση  που υπογράφουν  οι υφυπουργοί, Γ. Ανδριανός και Σ. Βούλτεψη  για τις  αθλητικές εκδηλώσεις ιδιαιτέρου κοινωνικού ενδιαφέροντος  ξεκαθαρίζει πως οι αναμετρήσεις αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε,  τη σεζόν 2014-15 να μεταδοθούν από ελεύθερο δίκτυο, παράλληλά  από τη συνδρομητική τηλεόραση. Πρόκειται, για  την ενσωμάτωση για πρώτη φορά στην ιστορία, της ευρωπαϊκής οδηγίας που απαγορεύει τη μετάδοση αγώνων μείζονος σημασίας αποκλειστικά από τη συνδρομητική τηλεόραση. Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση σύνταξης της σχετικής λίστας, ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτές τις αναμετρήσεις. Ήδη, στην περίπτωση του  Champions League και του  Europa League, της επόμενης 3ετίας, 2015-2018, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως θα μεταδώσει τους Τελικούς, παράλληλα με κάποιο ελεύθερο δίκτυο.


 Στην υπόθεση των δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας, η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Η  731/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου ακυρώνει την απόφαση της ΕΠΟ να παραχωρήσει τα δικαιώματα της σεζόν 2013-2016 σε εταιρεία που δεν είναι ραδιοτηλεοπτικός φορέας όπως προβλέπεται ρητά από το νόμο 2725/1999.  Η ΕΠΟ έχει προσφύγει στο Εφετείο και η υπόθεση θα εκδικαστεί το Φεβρουάριο. Στο μεσοδιάστημα όμως η Ομοσπονδία αναμένεται να κάνει την προκήρυξη για την επόμενη τηλεοπτική 3ετία, 2016-2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: