19.11.14

Έρευνα της Offcom για τα δικαιώματα της Premier League



Ο τρόπος διάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League που είχαν ως αποτέλεσμα της αύξησης του τιμήματος στη Μεγάλη Βρετανία τίθεται υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής Offcom. Μετά από καταγγελία της Cablenet, η  OffCom ξεκίνησε  έρευνα για να διαπιστώσει αν, η πώληση των δικαιωμάτων του αγγλικού πρωταθλήματος συνιστά παραβίαση της βρετανικής ή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού .


Η Cablenet Virgin Media  από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υποστηρίξει πως ότι  υπάρχει σημαντική επίπτωση στους καταναλωτές,   η οποία προκύπτει από τον τρόπο διάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τα οποία πέρασαν στον έλεγχο της
BSkyB και της ΒΤ.  Το κρίσιμο είναι ο τρόπος διανομής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη Μεγάλη Βρετανία που είναι διαφορετικός από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να μην είναι ένας ο αποκλειστικός κάτοχος των δικαιωμάτων της Premier League . Πλην όμως το “σπάσιμο” των αγώνων σε περισσότερα πακέτα αγώνων και πλατφόρμες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους κατά 70% φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ  των 3 εκατ. λιρών.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μ. Βρετανία με την αύξηση της τιμής των συνδρομών, μετά τη νέα διαδικασία, ώθησε τις εφημερίδες να μιλήσουν για «φόρο τηλεόραση» στη Premier League. Ο Άγγλος φίλαθλος πληρώνει 49, 86 ευρώ, για να δει πλέον το αγγλικό πρωτάθλημα, ο  Ισπανός για 51,21 ευρώ για την Primera  Division και ο Γερμανός 39,90 ευρώ την Bundesliga .



Δεν υπάρχουν σχόλια: