10.9.14

Ο νέος χάρτης των …ελεύθερων μεταδόσεων



Νέο καθεστώς στη μετάδοση των …Τελικών  Η πρόσφατη απόφαση που υπέγραψαν η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη και ο υφυπουργός Γιάννη Ανδριανός, ρυθμίζει το πεδίο για τη μετάδοση των εκδηλώσεων που έχουν μείζονος σημασία για την ελληνική κοινωνία για την τηλεοπτική περίοδο 2014-15.
Η οδηγία  της ΕΕ αναφέρει ρητά πως “οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρούνται ότι έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική  κοινωνία ή για την κοινωνία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τρόπον ώστε να παρεμποδίζεται η ευρεία πρόσβαση του ελληνικού κοινού ή του κοινού του άλλου κράτους μέλους αντίστοιχα, στην τηλεοπτική μετάδοση των εκδηλώσεων αυτών”.


 Ο χάρτης, των μεταδόσεων,  φαίνεται να ρυθμίζεται ως εξής. Η Nova που έχει τα δικαιώματα του  Champions League και του Europa League δεν μπορεί να κλειδώσει τους δύο τελικούς, τους οποίους αναλαμβάνουν αντίστοιχα η ΝΕΡΙΤ και ο ΑΝΤ1, που έχουν τα δικαιώματα των δύο διοργανώσεων. Είναι βέβαια κάτι αυτονόητο καθώς  ως σήμερα ποτέ η Nova δεν είχε «κλειδώσει» Τελικό μεγάλης διοργάνωσης.  Το πρωτάθλημα της  Superleague δεν θεωρείται ως γεγονός μείζονος σημασίας, με εξαίρεση τη διενέργεια μπαράζ για τον Πρωταθλητή, το οποίο πρέπει να μεταδοθεί  από την ελεύθερη τηλεόραση. Ο ΟΤΕ από την άλλη πλευρά που έχει τα δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος δεν μπορεί να κλειδώσει τον τελικό, όπως έγινε πέρυσι με τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, αλλά επιβάλλεται η ζωντανή του κάλυψη από ελεύθερο σταθμό.  Σε ελεύθερη μετάδοση είναι και το Final 4  των ανδρών στο μπάσκετ και στην υδατοσφαίριση (ανδρών-γυναικών) εφόσον υπάρχει ελληνική συμμετοχή, όπως και ο Τελικός του Κυπέλλου βόλεϊ (ανδρών-γυναικών).  Είναι φανερό πως η ΝΕΡΙΤ θα αναλάβει την υποχρέωση μετάδοση των διοργανώσεων αυτών όπως επίσης το Ράλλυ Ακρόπολις, την ετήσια Κλασική Διαδρομή Μαραθωνίου, τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: