23.7.14

Συγχωνεύσεις και “κουρέματα”

Για μια ακόμη φορά συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΔΟΛ με τον Πήγασο. Η συζήτηση γίνεται υπό τα βλέμματα των τραπεζών που έχουν δανείσει τους δύο ομίλους , με πρώτη ενδιαφερόμενη την Alpha Bank. Οι μεγαλομέτοχοι των δύο ομίλων φέρεται να έχουν συμφωνήσει αρχικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση πως θα «κουρευτούν τα δάνεια» τους, τα οποία υπερβαίνουν  τα 400 εκατ. ευρώ.


Οι δύο όμιλοι έχουν κομβικό ρόλο στην ελληνική αγορά των ΜΜΕ, με συμμέτοχες σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον τηλεοπτικοί σταθμό MEGA. Μια ενδεχόμενη συγχώνευση εφόσον συνοδεύεται με «κούρεμα» επί των δανείων εκτιμάται πως θα προκαλέσει μείωση του αριθμού των ΜΜΕ που κατέχουν και των θέσεων εργασίας.


Η συζήτηση γίνεται ενόψει και του νομοσχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες της Τρόικα και των τραπεζών για τα “κόκκινα δάνεια”. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα δάνεια θα κρίνουν εάν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα μετοχοποιούν τα δάνεια τους και θα ορίζουν νέες διοικήσεις. Κατά πόσο αυτό το μοντέλο μπορεί να μεταφερθεί στα media, αναμένεται να κριθεί στην πορεία καθώς, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις …δεν είναι συνηθισμένες. Επιπλέον, υπάρχει το ερώτημα για το πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου που ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος που έχει λάβει στεγαστικά ή άλλα δάνεια και βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: