20.5.14

Κίνημα ...«δεν απαντώ στις δημοσκοπήσεις»

 Η αποτυχία των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και των exit polls στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, δεν προξένησε έκπληξη. Έρχεται σε συνέχεια των ερευνών που έγιναν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, όταν στις εκλογές, οι εταιρείες δεν εντόπισαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του ναζιστικού μορφώματος. Ο κόσμος αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις εταιρείες θεωρώντας πως είναι ένα τμήμα του μιντιακού συστήματος που στηρίζει το Μνημόνιο.


Οι εταιρείες ζουν και αναπνέουν από τα χρήματα που λαμβάνουν από δυο πηγές, τα ελλειμματικά  ΜΜΕ και το υπό χρεοκοπία κράτος ρυθμίζοντας κατά πολύ το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Από την άλλη πλευρά είναι όμως και οι ερωτώμενοι. Πριν από δύο μήνες ο  επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο “ΗΟΤ DOC Radio “και τον Κ. Βαξεβάνη είχε παρατηρήσει  στην εποχή των μνημονίων υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων, εξαιτίας της οποίας τα αποτελέσματά τους δεν είναι πια ακριβή. Στον ΟΤΕ  καταγράφονται 300.000 κομμένες τηλεφωνικές συνδέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι 300.000 νοικοκυριά μένουν εξ ορισμού εκτός δείγματος. Είναι οι άνθρωποι που ψηφίζουν τα εμφανιζόμενα ως “αντισυστημικά κόμματα” ή εκείνα που επιλέγουν το λευκό ή το άκυρο.

Υπάρχουν  και εκείνοι που αρνούνται να απαντήσουν. Παλαιότερα, σύμφωνα με το Χ. Βερναδάκη ήταν ένας στους πέντε  ενώ πλέον απαντούν περίπου ένας στους δεκαπέντε! Κι άλλοι τέλος που κλείνουν αγανακτισμένοι το τηλέφωνο πριν το τέλος της δημοσκόπησης, και συνεπώς δεν καταγράφονται ούτε οι δικές τους απόψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: