16.5.14

Πρώτη δικαιώση για τους απολυμένους της ΕΡΑ Ηρακλείου



Κακώς απολύθηκαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Ηρακλείου. Έντεκα μήνες μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ το ρολόι του χρόνου επιστρέφει στην 11 Ιουνίου 2013, με το Πρωτοδικείο Ηρακλείου να δικαιώνουν τους απολυμένους της τοπικής ΕΡΑ, κρίνοντας πως η απόφαση για τον “ξαφνικό θάνατο” της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, δεν συνιστά επαρκή λόγο για την απόλυση των εργαζομένων, από τη στιγμή που έρχεται σε σύγκρουση με το κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο.


Το Πρωτοδικείο διατάσσει την άμεση εκτέλεση την απόφασης  του για την επαναπρόσληψη των 20 εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου, χωρίς να προσδιορίζει το φορέα που έχει την υποχρέωση και την καταβολή της αποζημίωσης στους προσφεύγοντες  απολυμένους από την ΕΡΤ ΑΕ.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο,  επικαλείται τις 3 κοινοτικές οδηγίες (75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ, 98/59/ΕΚ) όπως ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία και κρίνει πως αν και πρόκειται για ομαδικές απολύσεις οι οποίες προκάλεσαν την επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν τηρήθηκε η υποχρέωση ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζόμενους. Ειδικά, όταν κατά το δικαστήριο “η εν λόγω διακοπή αποφασίσθηκε οικειοθελώς από το ελληνικό δημόσιο”. Με άλλα λόγια, το δημόσιο δεν τήρησε την  υποχρέωση που είχε από το νόμο να ενημερώσει εγγράφως τους εκπροσώπους του προσωπικού (ΠΟΣΠΕΡΤ) για την απόφασή  της κυβέρνηση,  να διαβουλευτεί μαζί τους και να αναμένει διάστημα 90 ημερών πριν από την υλοποίηση των ομαδικών απολύσεων.


Η περίπτωση του αιφνιδιαστικού λουκέτου στην ΕΡΤ και στη μαζική απόλυση των 2.900 εργαζομένων είναι παρόμοια της απόφασης της Γιάννας Αγγελοπούλου να κλείσει τον “Ελεύθερο Τύπο” και το  City, διώχνοντας το προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: