15.4.14

Το φιάσκο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης



Ο Παντελής Καψής υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν θα μπορούσε να έχει την εποπτεία του φορέα και να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς.  Το ερώτημα που υπάρχει είναι: Ολοκλήρωσε τη μία και μοναδική αποστολή του επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης;


Τυπικά και ουσιαστικά η απάντηση είναι αρνητική. Ο φορέας δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, αλλά ακόμη  και όταν θα εκπέμψει σήμα, απλώς θα αλλάξει την ονομασία στο πρόγραμμα της ΔΤ το οποίο λειτουργεί με συμβασιούχους διμήνου. Θα βγει στον αέρα και ένα δεύτερο κανάλι, αλλά αργότερα, έχοντας περιφερειακό χαρακτήρα. Ως και σήμερα οι διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ και Icap για την πρόσληψη προσωπικού, δεν έχουν ολοκληρωθεί, σε αντίθεση με εκείνες των γενικών διευθυντών, τα ονόματα των οποίων επέλεξε προσωπικά ο Γιώργος Προκοπάκης. Ο τελευταίος που ήταν υποψήφιος με τη Δράση του Στέφανου Μάνου,  αποτελούσε επιλογή του Παντελή Κάψη. κατέληξε το Εποπτικό Συμβούλιο στο πρόσωπό του χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία στη ραδιοτηλεόραση, μεσα από διαγωνιστική διαδικασία. Τα μέλη του Εποπτικού Συμβούλιο επελέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο. Στη σχετική ομάδα, μόνο ένα πρόσωπο έχει άμεση γνώση της λειτουργίας των ΜΜΕ, ενώ στο σχήμα περιλαμβάνονται ακόμη και πρώην σύμβουλοι της «αμαρτωλής» κατά την κυβέρνηση ΕΡΤ.


Το σημαντικό είναι πως το νέο σχήμα της ΝΕΡΙΤ καλείται να διαχειριστεί ένα σχέδιο που το εκπόνησαν άλλοι για τον αριθμό των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών του φορέα. Δεν υπάρχει κανένα κατατεθειμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του φορέα. Αντιθέτως, οι πολίτες πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος θα πηγαίνει απευθείας στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: