19.4.14

Θα είναι ένας Τελικός για όλους τους Έλληνες;



Θα είναι ο πρώτος Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας που θα παραβιάσει την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία; Το Σάββατο 26 Απριλίου θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.  Το ερώτημα είναι αν θα δουν τον αγώνα όλοι οι Έλληνες.


Τα αποκλειστικά δικαιώματα ανήκουν στον ΟΤΕ TV, μόνο που η ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο από το 2010 επιβάλει ρητά την  «ελευθερία πρόσβασης στην τηλεοπτική μετάδοση  εκδηλώσεων μείζονος σημασίας για την κοινωνία”. Δηλαδή την παράλληλη μετάδοση όπως κάθε χρόνο συμβαίνει και από ελεύθερο δίκτυο παράλληλα με τη συνδρομητική τηλεόραση. Σχετική ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος το νομικό πλαίσιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απάντηση.

Το Προεδρικό Διάταγμα 108/2010 αναφέρει  πως “οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν κατ’ αποκλειστικότητα εκδηλώσεις που θεωρούνται ότι έχουν μείζονα σημασία για την ελληνική κοινωνία ή για την κοινωνία άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τρόπον ώστε να παρεμποδίζεται η ευρεία πρόσβαση του ελληνικού κοινού ή  του κοινού του άλλου κράτους μέλους αντίστοιχα, στην  τηλεοπτική μετάδοση των εκδηλώσεων αυτών”.  Μάλιστα  “προς το σκοπό αυτό, το κοινό πρέπει να έχει, κατά περίπτωση, τη  δυνατότητα να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις αυτές και  από τηλεοπτικούς οργανισμούς ελεύθερης λήψης μέσω  ολικής ή μερικής απευθείας κάλυψης ή μέσω ολικής ή  μερικής αναμετάδοσης.”  Συνεπώς είναι υποχρέωση της πολιτείας να επιβάλει τη δυνατότητα της κάλυψης του αγώνα, από τη στιγμή που αποτελεί εκδήλωση μείζονος σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: