11.3.14

“Συγκυβέρνηση” και στην TV


Αυξημένη παρουσία της ΝΔ στην τηλεόραση, αναντίστοιχη του εκλογικού της ποσοστού δείχνουν τα στοιχεία της πολιτικής πολυφωνίας του ΕΣΡ για το 2013. Συνολικά η κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο στην τηλεόραση  συγκεντρώνοντας το 54,7% του χρόνου παρουσίασης  στους σταθμούς ANT1, Mega, Alpha, Σκάι, ΔΤ, ΝΕΤ, Star και TV Μακεδονία.


 Η  ΝΔ έχει το 35,8% του τηλεοπτικού χρόνου στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές αν και το εκλογικό της ποσοστό στις εκλογές του Ιουνίου 2012 είναι κατά πολύ μικρότερο στο 29,66% του εκλογικού σώματος. Ο πολιτικός του σύμμαχος, το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη χρονιά είχε το  12,5%  του τηλεοπτικού «μερίσματος», κινούμενο πολύ κοντά στο 12,28% που ήταν το εκλογικό ποσοστό . Τέλος  η ίδια  η
 LΦ ευρώ το μήνα. α των Καρατζαφοοιςό ό κυβέρνηση με τους ανεξάρτητους υπουργούς είχε το  6,4% του χρόνου.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ. Συνολικά συγκέντρωσε το 6,1% του τηλεοπτικού χρόνου , έχοντας το 6.25% του  εκλογικού σώματος.  Είναι όμως χαρακτηριστικό πως στην αρχή της χρονιάς μέχρι και την αποχώρησή της από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013 είχε αυξημένη παρουσία στο 9,2% στα δελτία ειδήσεων η οποία στη συνέχεια υποχώρησε  στο 3,7%.



Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μειωμένη παρουσία στην τηλεοπτική  ενημέρωση με  24,1% αν και το ποσοστό του στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ήταν στο 26,89%. Ενώ στα δελτία ειδήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό της ΝΔ εκτινάσσεται στο 40,1% , εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο μισό στο 20,7%. Ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων αυτή η τάση των τηλεοπτικών σταθμών  δείχνει τη φανερή προτίμηση των ιδιοκτητών τους στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα και ειδικά στο πρώτο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: