25.3.14

ΣτΕ προς ΕΣΡ: Άκυρες οι αποφάσεις σας!



Θέμα ακυρότητας του συνόλου των αποφάσεων του ΕΣΡ θέτει εκ νέου το ΣτΕ. Η  χώρα οδεύει σε δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές, με τα media να έχουν κομβικό ρόλο, χωρίς όμως να υπάρχει πλέον ο φορέας που θα τους ασκεί έλεγχο. Το ΕΣΡ δεν διαθέτει πλέον νόμιμη σύνθεση και όσες αποφάσεις και αν λάβει είναι άκυρες.



Σημείο αναφοράς είναι η απόφαση 3515/2013 της Ολομέλειας του ΣτΕ,  μετά από προσφυγή του NovaΣπορ FM. Η Ολομέλεια έκρινε πως η ρύθμιση του άρθρου 57 παρ. 1 του ν. 3979/2011 περί αυτοδίκαιης παράτασης της θητείας των μελών του ΕΣΡ για ακόμη 4 χρόνια είναι ανίσχυρη και αντιβαίνει του Συντάγματος. Με βάση αυτή την τελική απόφαση, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ ακυρώνει πλέον όλες τις αποφάσεις του ΕΣΡ που έχουν ληφθεί  το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας  πως δεν έχουν καμία ισχύ. Στο 7μελές συμβούλιο ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη είναι πολύ κοντά στο να συμπληρώσουν 12ετή θητεία,  ενώ 6 χρόνια, ως μέλος της Αρχής έχει ο Κωνσταντίνος Αποστολάς, ο οποίος έχει οργανική θέση υπαλλήλου στο συμβούλιο.


Η ευθύνη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανήκει στα μέλη αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής. Τις επόμενες μέρες  το ΕΣΡ θα πρέπει να παρουσιάσει τον ετήσιο απολογισμό του για το 2013 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία περιορίζεται σε γενικόλογές αναφορές και ερωτήσεις προς τα μέλη. Συνάμα όμως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί ο νόμος για την επιλογή των νέων μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: