27.2.14

ΣτΕ: Συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ



Με οριακή πλειοψηφία  η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε πως δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα η κυβερνητική απόφαση της 11ης Ιουνίου 2013  για το λουκέτο στην ΕΡΤ, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Η Ολομέλεια δέχεται πως το κλείσιμο της ΕΡΤ, και το μαύρο που επακολούθησε ήταν νόμιμο, από τη στιγμή που “σε σύντομο χρονικό διάστημα” μεταδόθηκε κρατικό πρόγραμμα. 



Η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της απέρριψε την προσφυγή της  ΠΟΣΠΕΡΤ η οποία  ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η απόφαση. Μετά το κατέβασμα του διακόπτη από την κυβέρνηση θυμίζουμε πως ακολούθησε η μετάδοση προγράμματος, μετά από καθυστέρηση, από το υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρώην ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη, μετά από προσωρινή διαταγή του ΣτΕ.

 Η  Ολομέλεια του ΣτΕ  έκρινε πως  το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μικρής διάρκειας, καθώς  σε μικρό σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας, η ΔΤ  και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Επίσης αποφάσισε πως το άρθρο 15 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στην λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην Πολιτεία να δημιουργήσει κρατική τηλεόραση.

Η απόφαση, όπως είναι λογικό, δεν έχει καθαρογραφεί καθώς υπήρξαν και μειοψηφίες στο συμβούλιο, πλην όμως η απόφαση της απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για τη ΝΕΡΙΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως από την πλευρά του έχει δεσμευτεί πως θα επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: