28.1.14

Δημοπρασία στη TV, χωρίς άδειες, ΕΣΡ και ΕΡΤ!




Ποιος θα αποκτήσει τα “κλειδιά” της τηλεόρασης; Αυτή την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, να προχωρήσει στη δημοπρασία για τον τεχνικό πάροχο, ο οποίος θα ελέγχει τη μεταφορά του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών για 15 χρόνια.


Θεωρείται σίγουρη η κάθοδος της  Digea, της εταιρείας που ελέγχεται από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενώ ακόμη δεν έχουν δείξει τα χαρτιά τους, ο ΟΤΕ TV και η Multichoice που συμμετείχαν στη σχετική διαβούλευση του Ιουνίου. «Μοιρασμένοι» είναι οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών,  καθώς ορισμένοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν προσφυγή στην ΕΕ, εναντίον της δημοπρασίας.


Η χρονική συγκυρία είναι μάλλον δυσμενής. Πέρα από την αίσθηση πως η χώρα μπαίνει σε τροχιά εκλογών, η διαδικασία πρόκειται να διεξαχθεί με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην διαθέτουν άδεια λειτουργίας, καθεστώς που το ΣτΕ έχει κρίνει  ως αντισυνταγματικό! Οι σταθμοί εκπέμπουν με νομοθετικές ρυθμίσεις, και η  αδειοδότησής τους θα επιχειρηθεί εντός 5μήνου.  Επιπλέον, το ΕΣΡ, που είναι αρμόδια Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, για μια ακόμη φορά, δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση, κοινώς, ακόμη και αν ήθελε, δεν μπορεί να έχει γνώμη επί της διαδικασίας που θα κρίνει την πορεία της τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια.  Τέλος, όλο αυτό το διάστημα δεν εκπέμπει η ΝΕΡΙΤ, η εταιρεία  δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία, συγκριτικά με την ΕΡΤ, εμφανίζεται να χάνει τουλάχιστον ένα τηλεοπτικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: