10.1.14

Με “πακέτο ρυθμίσεων” λειτουργούν τα Μέσα



«Ρυθμίσεις» για τα ΜΜΕ με ορίζοντα τις πιθανές  εθνικές εκλογές από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αν και τα μεγάλο αγκάθι παραμένει ο υψηλός δανεισμός των ΜΜΕ, μέχρι τώρα προωθούνται μια σειρά από εκκρεμότητες, συνήθως προς όφελος των επιχειρηματιών των ιδιωτικών media, οι οποίοι είναι σε «επικοινωνία»με την κυβέρνηση.


Εδώ και 6 μήνες μετά το λουκέτο της 13ης Ιουνίου 2013 στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση, στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημόσια τηλεόραση, παράλληλα με την απαγόρευση στο ελληνικό Euronews να εκπέμψει με ελεύθερο επίγειο σήμα σε όλη τη χώρα. Αντιθέτως, επιτράπηκε σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που εξέπεμπαν χωρίς σήμα ως τις 31 Αυγούστου 2013 να συνεχίσουν να εκπέμπουν ψηφιακά, μέχρι να χορηγηθούν οι οριστικές άδειες. Αντιθέτως, στην περίπτωση των ραδιοφωνικών σταθμών, η παράταση λειτουργίας τους έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Στο μεσοδιάστημα, η ΕΕΤΤ, με νέα σύνθεση μελών προχωράει στη δημοπράτηση του ψηφιακού δικτύου συχνοτήτων, στις 30 Ιανουαρίου 2014. Όμως, 3 μέρες νωρίτερα στις 27 Ιανουαρίου λήγει άλλη μια παράταση της θητείας του ΕΣΡ


Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει την εφαρμογή του ειδικού φόρου τηλεόρασης για την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ ταυτόχρονα επανέφερε από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ανταποδοτικό τέλος υπέρ  της ΝΕΡΙΤ, η οποία όμως δεν παρέχει υπηρεσίες από τη στιγμή που δεν διαθέτει τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στόχος είναι η ετήσια συγκέντρωση 191 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα πηγαίνουν στη ΝΕΡΙΤ, και τα 91 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό δημόσιας τηλεόρασης, Π. Καψή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: