14.1.14

Τα ομολογιακά δάνεια των μεγάλων




Στην επιλογή υποστήριξης των ομίλων του ΔΟΛ και του Πηγάσου προχωρούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής της Κυριακής» ο ΔΟΛ πρόκειται να λάβει ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Πήγασο αναμένεται η ανανέωση ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ. Οι αποφάσεις αυτές, στην αρχή του 2014 δίνουν το στίγμα για τις «διασώσεις» επιχειρήσεων στην εποχή του Μνημονίου, σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις που έβαλαν πριν από χρόνια λουκέτο.


Στην περίπτωση του ΔΟΛ, οι τράπεζες,  αναμένεται  να εγκρίνουν κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ, με  10ετή  διάρκεια και περίοδο χάριτος για την πρώτη διετία. Τα 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως ρευστό στην εταιρεία και τα υπόλοιπα 83 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, ενώ τα 15 εκατ. θα αποτελέσουν νέα ρευστότητα για την εταιρεία.  Παράλληλα το προσωπικό δάνειο ύψους 57 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο Σταύρος Ψυχάρης θα μετατραπεί σε εταιρικό, ενώ θα χορηγηθεί στον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, νέο ατομικό δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ. Το τελικό άθροισμα των χρημάτων που θα μπουν στα  ταμεία του οργανισμού είναι 23 εκατ. ευρώ


Στην περίπτωση του Πηγάσου επιλέχθηκε η λύση της ανανέωσης ομολογιακού δανείου το οποίο έληξε στο τέλους της χρονιάς, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Για τις ρυθμίσεις αυτές φαίνεται πως προϋπόθεση είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους με απολύσεις και περικοπές και η συμμετοχή των βασικών μετόχων των εταιρειών, με μετρητά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: